Full Hd - HD ready

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
RadekB

#16 Příspěvek od RadekB »

kozoka píše:Viděl někdo vysílání DVBT v MPEG 2 Rakouské stanice ORF. Obraz jak víno!! Datový tok mají daleko vyšší než u nás a nepotřebujou MPEG 4

To bych netvrdil, staci rychlejsi pohyb a je to sama kostka. Pouzivaji 16QAM, takze 4 programy jsou tak akorat.
tomasjedno

#17 Příspěvek od tomasjedno »

Sorry - omluva za mystisyfilitikaci. Přece jen jeden MUX něco málo v Praze v HD vysílá. Vyšťavil jsem zesilovač a přece jen jsem to chytl.
TO2, v Praze na 64. kanálu z jednoho vysílače (Olšanská, ostatní vypli) - jeden program z ČT a Novu. 1080i, MPEG-4.

P.S. takže jsou vidět beďáky a strniště na tváři, čímž pádem se jednomu může dělat z programu šoufl kvalitněji :D
kozoka

#18 Příspěvek od kozoka »

stačí mit doma UPC a propojit to s tv. Vysilaji Novu HD, Primu HD a CT HD
tomasjedno

#19 Příspěvek od tomasjedno »

No to rozhodně nestačí.
Musíš mít přijímač (STB nebo TV) pro DVB-C s CI slotem a v něm CONAX kartu autorizovanou UPC.
kozoka

#20 Příspěvek od kozoka »

tomasjedno píše:No to rozhodně nestačí.
Musíš mít přijímač (STB nebo TV) pro DVB-C s CI slotem a v něm CONAX kartu autorizovanou UPC.
Bavíme se o klasickém vysílání DVBT snad ne?

Stačí připojit UPC k televizi s DVBT a naladíte zakladní programy MPEG 2 a HD programy Mpeg 4!
Akorat nefunguje EPG

Co se týká provozu celé kabelovky na TV pomoci CONAX karty tak to samozřejmě jde na přistrojích s DVB C Tunerem (ověřeno na Sony a Pananakach) ale aby to fungovalo je potřeba koupit adapter a ještě zaplatil firmě UPC aby to fungovalo ..investice 4 tis
tomasjedno

#21 Příspěvek od tomasjedno »

No zviklal jsi mě pěkně, takže jsem prozkoumal, co v UPC kabelu mám.

Našel jsem:
internet upstream na 44,3 MHz, downstream na 138 MHz.
9 analogových programů v I.-III. TV pásmu vč. S-kanálů (ne že bych je chtěl, ale prostě tam jsou).

DVB-T jsem tam nenašel žádné (nebo přesněji - je v tom kabelu teď DVB-T, které jsem si tam sám nacpal z STA přes výhybku).

Že v kabelu od UPC nepřichází DVB-T, může mít dvě příčiny:
1) že do našeho baráku vůbec žádné DVB-T neposílají (nevím o tom, že by ho někam posílali, ale taky nemusím vědět všechno)
2) že mi ho ve své skříni nepustí skrz jejich filtry (propustě).

Každopádně být na UPC kabelu nestačí.
Hill
Administrátor

#22 Příspěvek od Hill »

Ani tady to nestačí, všechny kanály jsou jen analogové nebo v DVB-C. Otestoval jsem to včetně S-pásma, i když na něm mám zádrž a normální settopbox neumí S-kanály, ale po jednotlivých kmitočtech to přeladit lze.
Kdo nemá TVP, který tento formát podporuje, a to včetně karty UPC, má smůlu. I kdyby měl zaplacenou plnou nabídku, což je ostatně další nezbytnou podmínkou.
kozoka

#23 Příspěvek od kozoka »

tak mi to normálně funguje. Mají tam signal i DVBT klasický. Zkusím zavolat na UPC proč to někde jde a jinde ne..
Hill
Administrátor

#24 Příspěvek od Hill »

No tak tady zapůjčují zdarma DVB-C settopbox. Nemá-li ho televize, abys platil za kartu do ní, máš v ní digitální tuner na dvě věci. A převádíš digitál na analog a v televizi zpět na digitální formát vhodný pro zobrazení.
Ani obsazení kanálů není zveřejněné, jen balíčky: http://www.upc.cz/pdf/Cenik_Digital.pdf
tomasjedno

#25 Příspěvek od tomasjedno »

Jo a ten DVB-C STB co je v ceně (resp. co ho půjčují "zdarma") umí jen SD MPEG-2.
Pokud chceš HD, musíš si vzít STB s hard diskem, za 101 měsíčně (což je stejně nějaký ošizený low-cost model, pro HD má výstup jen HDMI takže s mou TV mající YPbPr+DVI bych si neškrt),
anebo si koupit svůj plnokrevný DVB-C STB na www.dvb-c.cz (4.400 bez disku, 10.000 s diskem).
No anebo, pokud má TV DVB-C, koupit SMiT Conax Chipset Pairing CAM za 1300 (za podobné peníze se dá koupit celý DVB-T STB s MPEG-4 HD).
sr71

#26 Příspěvek od sr71 »

Protože se v tom moc nevyznám, potřeboval bych poradit, zda stále i v dnešní době platí to co se píše na začátku tohoto vlákna.
Stačí pro pozemní příjem DVB-T televize s rozlišením 1366x768bodů (tzv. HDready) ?, nebo je využitelné i rozlišení FullHD? Rozhoduji se totiž jakou koupit TV, která bude primárně využívána právě pro sledování pozemního DVB-T.
Bezny

#27 Příspěvek od Bezny »

sr71 píše:Protože se v tom moc nevyznám, potřeboval bych poradit, zda stále i v dnešní době platí to co se píše na začátku tohoto vlákna.
Stačí pro pozemní příjem DVB-T televize s rozlišením 1366x768bodů (tzv. HDready) ?, nebo je využitelné i rozlišení FullHD? Rozhoduji se totiž jakou koupit TV, která bude primárně využívána právě pro sledování pozemního DVB-T.

Dle mého nestačí. Dnes je v DVB-T už dost programů v HD. Je třeba však ověřit zda jsou v konkrétní lokalitě zachytitelné. Jelikož se vyskytují i stanice vysílající v SD, ale v MPEG4 (H.264) tak by televize určitě měla umět MPEG4. Pro HD by se v popisu mělo objevit "tuner DVB-T HD" (byť je to "nepřesné"). Rozlišení panelu souvisí s jeho uhlopříčkou a pozorovací vzdáleností.
Pokud je uhlopříčka tak 37" a víc tak určitě koupit full HD.
V HD (co si vzpomenu) vysílá dnes na DVB-T: ČT1, ČT2, ČT sport, TV Nova, Prima Cool, nějaké nové Óčko. Nemají ale celoplošné pokrytí.
Taky je menší bitrate než na satelitu.
Přesto bych už televizi "bez full HD" nekoupil, leda nějakou 22" do kuchyně. Ale i tu s MPEG4 dekodérem.
Pravděpodobně kecám.
sr71

#28 Příspěvek od sr71 »

Jedná se mě o úhlopříčku 32", má tam full HD smysl? Přítomnost mpeg4 dekodéru poznám jak? moc jsem neviděl že by se to v popisech uvádělo
Bezny

#29 Příspěvek od Bezny »

sr71 píše:Jedná se mě o úhlopříčku 32", má tam full HD smysl? Přítomnost mpeg4 dekodéru poznám jak? moc jsem neviděl že by se to v popisech uvádělo

Já bych do toho šel. Zrovna nedávno jsem kupoval 32" LCD pro tchyni a bez váhání jsem vybral full HD (32" Panasonic TX-L32E6E).
Obrázek krásnej, jen se na to nesmí koukat z větší vzdálenosti jak cca dva metry, jinak tam to hádé až tak moc neuvidiš (dle stavu očí).
V popisech např. na Alze se vždycky uvádí jestli tuner umí MPEG4.
Pravděpodobně kecám.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“