Kmitající tranzistorový zesilovač Kenwood

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sadaz

Kmitající tranzistorový zesilovač Kenwood

#1 Příspěvek od sadaz »

Zdravím všechny, dostal se mi do ruky zesilovač Kenwood, který když se připojí na zátěž (repro) a pomalu zesiluje, začne silně brumět až při velké hlastitsti vyplivnou ochrany a zesilovač se hodí do standby. Místo repra jsem zapojil náhradní čistě reálnou zátěž, napojil oscilák a pustil znova-> zesilovač produkuje dá se říci obdélník s frekvencí od cca 20 Hz do cca 120 Hz < v závislosti na vytočení potenciometru basových korekcí-> čim větší podíl basu, tím menší frekvence a větší amplituda obdélníku na výstupu). Oba kanály dělají celkem podobné věci. Pokud odpojím předzesilovač a šáhnu šroubovákem na přímý vstup koncového zesilovače, okamžitě nastane přechod do standby, čili zakopaný pes v předzesilovači není.

Troufám si podotknout, že koncové trandy budou v pořádku, klidový proud každého jsem změřil cca 25 mA, což si myslím je v normě. Nejdřív jsem si myslel, že se na výstup dostává brum ze sítě (vyschlé kondenzátory) ale nikoli, SS napětí zdroje je jako když střelí.
Když se přibližuju rukou kastle, začne brum mírně zesilovat, když se nakonec kastle dotknu, trochu brum ustane.

Zesilovač je poměrně moderní záležitost, zásahy do součástek nejsou a dle plošňáku nikdy nebyly.

Může mi prosím někdo poradit, čím pokračovat dál při identifikaci zdroje kmitání? V podstatě jsem kmitající zesilovač jestě neměl v ruce. :) vše je jednou poprvé:)
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Naopak , není to jev ojedinělý a u bastlovaných naopak skoro vlastnost . Stabilizujícími prvky (v rovině dotazu ) jsou většinou kondíky , ale pozor , je třeba nejen kontrolovat kond , ale i jeho připojení do obvodu-vlasově tržený plošňák .
sadaz

#3 Příspěvek od sadaz »

díky za tip, takže proměřit každý vývod kondíku, zda má k sousedním součástkám nulový odpor a v případě, že bych takto zdroj kmitání nenašel , vyměnit přinejhorším všechny kondenzátory.. DPS je v dost zachovalém stavu, nikde žádné náznaky po zásazích pájkou, čili si myslím, že bude problém v některém z kondenzátorů. Zkusím nejdříve vyměnit kondenzátory blízko součástek sálajících teplo..

napadlo mě ještě, pokud se jedná o nucený oscilátor, musí bít složen z nějaké indukčnosti a kapacity, indukčnost se asi stářím nezmění, tak bych osciloskopem hledal kondenzátor, jehož napětí na svorkách kondenzátoru kmitá (jistě s menší amplitudou).

pokud jsou mé postupy špatné, opravte mě prosím:)
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Podle tvých nápadů soudím, že bys měl zastavit jakékoliv své nutkání se v tom vrtat a raději to svěřit někomu, kdo tomu hoví. BTW, pokud kmitají oba kanály shodně, tak je s velkou pravděpodobností společná vada, např. uhnilé GND propojky mezi zdrojem preampu a konce apod.
masar

#5 Příspěvek od masar »

sadaz píše:...napadlo mě ještě, pokud se jedná o nucený oscilátor, musí bít složen z nějaké indukčnosti a kapacity, indukčnost se asi stářím nezmění, tak bych osciloskopem hledal kondenzátor, jehož napětí na svorkách kondenzátoru kmitá (jistě s menší amplitudou).

pokud jsou mé postupy špatné, opravte mě prosím:)

Zřejmě jsi slyšel jen něco o LC oscilátorech. V tomto případě to bude spíše RC oscilátor. V případě kmitajícího zesilovače bude příčinou nejspíše blokování napájecích napětí. Zaměř se proto na výměnu elektrolytických kondenzátorů v napájecích obvodech. Kdyby jsi uvedl typ zesilovače, snad by ti někdo poradil i konkrétněji. :wink:
sadaz

#6 Příspěvek od sadaz »

Díky pánové za postřehy, zkusím se tedy zaměřit na elyty v napájení..

ted jsem si četl můj minulý přízpěvek a až jsem se zhrozil-> napsat ve slově "být" měkké i.. to se mi opravdu jeste nikdy nestalo! :)

jeste jsem zapomnel, jedná se o kenwood KAF-3010R , bohužel jsem na netu servisní manual nenasel (zadarmo)
sadaz

#7 Příspěvek od sadaz »

tak jsem zase kapku pokročil, zjistil jsem, že koncový zesilovač je naprosto v pořádku. Zdroj signálu napojený přímo na zesilovač hraje normalně, nekmitá, prostě ideální stav. Zdroj kmitání je někde v předzesilovači, tam zkusím projít elyty, spoje atd..

Když bych vzal v potaz, že nějaký z elytů bude vyschlý, čili jeho kapacita bude zmenšená, teoreticky , kdybych přiložil ke každému kondenzátoru postupně jeden elyt paralelně na zvětšení kapacity, mohl bych zdroj kmitání najít, co vy na to? teda, já už to zkusil, a na dvou místech mi přiložený kondenzátor odboural dá se říct všechno kmitání-> problém je ale v tom, že jsem tím nějak vyřadil korekce z funkce. Rikam si, koupím těch pár elytů nových, vyměním a uvidíme..
masar

#8 Příspěvek od masar »

sadaz píše:... problém je ale v tom, že jsem tím nějak vyřadil korekce z funkce. Rikam si, koupím těch pár elytů nových, vyměním a uvidíme..

A to jsi je vyřadil trvale nebo dočasně? :wink:
Jinak je tvůj postup správný a výměnu elytů doporučuji. :wink:
sadaz

#9 Příspěvek od sadaz »

korekce jsem vyřadil z funkce, když jsem paralelně k podezřelým elytům přiložil a dočasně připájel nové elyty s kapacitou 2,2u (takže jen dočasně-> po odpájení přídavných elytů korekce zase jedou) .. s elyty jeden kanál přestal kmitat dá se říct uplně (jen na nejvyšší volume s amplitudou cca 0,5 V -> oproti dřívějšku nesrovnatelné) , druhému kanálu jakoby vynechává zvuk, takže hraje chraplavě.

Snad se k tomu dneska zase dostanu a zkusím to projet generátorem, abych viděl přesně co to dělá s čistým sinusem..
sadaz

#10 Příspěvek od sadaz »

tak kondenzátory zdárně vyměněny , ačkoli bezvýsledně-> situace je stejná jako se starými kondíky, čili vesele kmitá dál. Do procesoru tuším zvukový signály nejdou, není možný, že bude v pytli některý ze dvou operačních zesilovačů ( jakési 4565DD - s tímto označením jsem žádnou součástku nanesel-> nabízí se pouze NJM 4565 D? )
Atlan

#11 Příspěvek od Atlan »

ked uz sa v tom vrtas das aspon foto vrchu aa spodku ?
sadaz

#12 Příspěvek od sadaz »

pánové, asi je to už dobrý, vyměnil jsem jeste kondenzátory u poťáku hlasitosti (použil jsem některé vyřazené) a obdélník na výstupu se eliminoval natolik, že i při max hlasitosti není skoro nic znát. Takže děkuji za spolupráci a brzy se zase s něčím ozvu:)
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“