operační zesilovač (low voltage)
Moderátor: Moderátoři
operační zesilovač (low voltage)
mam dotaz. Potrebuji postavit maly predzesilovac pro elektretovy mikrofon, ovsem podminkou je, aby napajeni bylo max. do 3V. Muze mi z praxe nekdo doporucit jaky OZ by se pro to mohl nejlepe hodit?
Diky predem!
-
Stan3
-
MirekD
Elektreový mikrofon to vyšší napětí nepotřebuje, protože to pole je vytvářeno pomocí elektretu, což je látka, která vytváří elektrostatické pole (srovnej: magnet vytváří statické mag. pole)
Protože kond. mikrofon musí pracovat do velmi vysoké impedance, je v elektretovém mikrofonu vždy nějaký FET tranzistor. Pokud by nebyl, bylo by nutné použít zesilovač s Ri= 100 MOhm. To platí pro dvou i třívývodový mikrofon. Zesilovač má tedy v sobě každý elektret. mikrofon, který nepotřebuje velmi vysokou pracovní impedanci.
MirekD píše:Elektretový mikrofon je v principu kondenzátorový mikrofon. Normální kondenzátorový mikrofon potřebuje pro svoji funkci vyšší napětí (100V), kterým se vytvoří potřebné elektrostatické pole.
Elektreový mikrofon to vyšší napětí nepotřebuje, protože to pole je vytvářeno pomocí elektretu, což je látka, která vytváří elektrostatické pole (srovnej: magnet vytváří statické mag. pole)
Protože kond. mikrofon musí pracovat do velmi vysoké impedance, je v elektretovém mikrofonu vždy nějaký FET tranzistor. Pokud by nebyl, bylo by nutné použít zesilovač s Ri= 100 MOhm. To platí pro dvou i třívývodový mikrofon. Zesilovač má tedy v sobě každý elektret. mikrofon, který nepotřebuje velmi vysokou pracovní impedanci.
NEPLETEŠ SI TO NÁHODOU SE STAVEBNÍ MÍCHAČKOU??? To mě ve škole lhali?! Jak mi vysvětlíš, že normálně používám elektreťák s napájením pomocí jedný tužkovky a funguje to? A jak mi vysvětlíš to, že zesilovač má mít MINIMÁLNĚ 4 vývody (když vypustím mikrofon jako vstup, tak 3: +, -, out) a Ty mi tady udáváš, že dvouvývodovej mikrofón ho má v sobě? Alespoň ze mě blbce nedělej!
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Některé mají tři vývody, z toho mínus je na pouzdru, další vývod je napájení a zbývá nf výstup.
Dvouvývodové musíš napájet přes odpor v řádu kiloohmů, chová se v podstatě jako proměnný odpor. Jen z něj přes kondík vytáhneš nf signál jako z kolektoru tranzistoru.
Prostě, ať se ti to zamlouvá, nebo ne, vyber kterýkoli kazeťák, záznamník, mobila, HF sadu, mikrofon ke zvukovce PC, všude je elektretová vložka s FETem uvnitř.
Naproti tomu jsem narazil na pár kapslí, které po 4 až 5 letech měly citlivost skutečně hanebně nízkou, případně zkreslovaly (štěkavý zvuk, do určitého akustického tlaku nic, pak jim najednou citlivost prudce vzroste a po pár milisekudách, prakticky po každé slabice, zase citlivost ztratí).
Neměřil jsem to, prostě kapsli vyzkouším. Buď vyhovuje, nebo ne. Přehnané nároky na ně za tu cenu nemá smysl klást a opravovat na nich stejně není co.