časový spínač osvětlení chodby
Moderátor: Moderátoři
časový spínač osvětlení chodby
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
Selenovy-Graetz.jpg- (45.55 KiB) Staženo 341 x
Podle měření by to skutečně mohl být můstek z diod. Nebyl jsem si jistý jestli to není nějaký hybrid s tranzistorem. Je zajímavé, že jsem v celém zapojení nenašel žádný tranzistor jen 3 sólo diody a 2 můstky mimo ten co
jsem nemohl určit. Teď se budu snažit nakreslit zapojení a pochopit funkci obvodu.
- Přílohy
-
RSCN3814.JPG- tak to vypadá:
- (113.36 KiB) Staženo 379 x
- Artaban001
Můstky, v tomtéž tvp, ale bývaly jiné (černé a větší, než na tvém foto).
Možná to nakonec skončí v koši, protože vynaložená práce bude neúnosná vzhledem k ceně zařízení. Obdobné ale s triakem se prodává v ceně kolem 240.- Kč za kus. Jen tak naokraj bych chtěl poznamenat jak jsem se hluboce mýlil když jsem chtěl porouchaný spínač nahradit běžným schodišťákem s elektromagnetem a pístem. Nejde to, svítilo to pořád, protože světlo je zapojené tak, že se rozsvítí i bez připojeného zařízení, stačí stlačit tlačítko a po dobu stlačení to svítí.
Domnívám se, že to pracuje tak, že v klidu je podle nastavení proměnného odporu nabita určitým nábojem dvojice svitkových kondenzátorů.(Dohromady mejí necelých půl mikrofaradu) Při stisknutí a uvolnění tlačítka se tytop kondenzátory začnou vybíjet a při napětí relé kolem 20 voltů relé odpadne a světlo zhasne. To relé mí vlastně funkci jako bychom podrželi prst na tlačítku nastavenou dobu. Teď je jenom otázka proč je tam tolik diod a odpůrků a jakou mají funkci.
- Přílohy
-
RSCN3859.JPG- To šedé vzadu je MY51 ty 3 šedé kostičky vlevo jsoui diody
- (115.4 KiB) Staženo 382 x
-
DSCN3865.JPG- tím černým knoflíkem je možné zapnout trvalé svícení. Tím ozubeným kolečkem se nastavuje čas
- (231.4 KiB) Staženo 412 x
-
RSCN3860.JPG- Nepájivý lak je málo průsvitný
- (234 KiB) Staženo 384 x
-
DSCN3840.JPG- Několik fotek technicky nedokonalých
- (229.25 KiB) Staženo 411 x