Připínání odporové zátěže triakem
Moderátor: Moderátoři
-
Uživatel Venda(čekám na h
Připínání odporové zátěže triakem
-
PavelFF
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Výstup 555 připojíš přes omezovací odpor na vnitřní LEDku optotriaku. Hodnotu odporu spočítej tak, aby LED tekl proud 2 - 5mA.
jezevec píše:Venda píše:Pokračování :
zatím co jsem viděl se to řešilo relátkama, radši bych co nejmíň mechaniky.
Z dotazu jsem pochopil, že jde o spínání spotřebiče s velmi nízkou frekvencí a ne o řízení výkonu.
Díky všem za rady, nejde o regulaci, potřebuji přibližně v hodinových intervalech připojovat topné těleso o příkonu 1000-1500W.
Zatím jsem 555 napájel z dílenského zdroje, ale pak bych to honil přes kondík a další součástky ze sítě. Úbytek napětí jsem měřil digitálem na triaku mezi A1 a A2. Zkusím optotriak, ikdyž jsem předpokládal, že s obdelníkem z časovače nebude co řešit
Diak bych tam vůbec nedával, to se snad používá jenom pro regulaci výkonu ....NE ?
-
PavelFF
Na nesepnutém triaku může být úbytek napětí, ale proud je nulový, takže v té době nehřeje. Topit může jen v sepnutém stavu!
Co znamená hooodně topí? Má nějaký chladič? Udržíš na něm ruku (těsně po vypnutí!!!) ? Jestli není na chladiči , tak může "hodně" topit už při 60W žárovce. Může na něm být tak kolem 0,5W.
Úbytek "40-50V" je způsoben nesepnutím na začátku sinusovky a vypnutím na konci (když už proud nestačí přidržet triak v chodu). To je normální stav a jediná vada je, že se tím připravíš o pár % výkonu do zátěže.
Bez osciloskopu se úhel sepnutí a vypnutí nedá poznat a měření voltmetrem je orientační. Voltmetr bývá cejchován pro sinusovku, což v tomto případě hrubě neplatí, protože tam jsou v ostré krátké trojúhelníky.
Možná, že je to všechno v normě.
Pomohlo by, kdybys poslal schéma a typ triaku.
-
PavelFF
Jestliže tyristor BTA 20/600 vypíná při proudu asi 50mA , tak tomu u žárovky 60W odpovídá napětí velmi zhruba asi 40V. Měříš střední hodnotu napětí , které za dobu periody je většinou na 1,5V a část periody je na 40V. Z toho voltmetr, změří střední hodnotu, ale je ocejchovaný na efektivní hodnotu. Výsledek je orientační údaj, který odpovídá tomu, jak dlouho je tyristor zapnutý a jak dlouho vypnutý.