stern rallye

Poruchy, opravy, rady, návody (kromě návodů na UNLOCK !)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jony

stern rallye

#1 Příspěvek od jony »

Autoradio od RFT má pouze východní normu. Jelikož mě tato doba celkem minula, neví nekdo, jak to předělat na normu západní? Je to z právě repasovaného Opel-a Kapitána r.1962 originál.
popopepe

#2 Příspěvek od popopepe »

Jestli to chceš zachovat jako originál, nejsnadnější je nějaký konvertor OIRT/CCIR.
třeba:
http://www.flajzar.cz/mikrofony-a-nf-vy ... r-oirt.htm
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Můžeš se pokusit o posunutí a rozšíření pásma zmenšením paralelních kapacit k cívkám variometrů a stejným způsobem přeladit na střed pásma vstupní propust (jde o odstranění nebo náhradu 7 pevných kondenzátorů).
Pásmo tam však nedostaneš celé a při slaďování na souběh to rádio dost podstatně zestárne. Ty vlastně taky.
Ladění je pístové, zasouváním jadýrek do cívek (pístové variometry) a to je nejhorší, co můžeš zkoušet přeladit.
Podívej se radši po nějakém konvertoru CCIR/OIRT a zařaď ho mezi anténu a vstup.
Jinak schéma a servisní dokumentace Stern Rallye je ke stažení tady, ale jen pro variantu RVHP. Pro Německo se rádio dělalo s tunerem pro rozsah 87,5-100 MHz, ale schéma je stejné, jen hodnoty součástek se liší a, co ve schématu nenajdeš, liší se i počty závitů cívek variometrů a průběh stoupání jejich závitů.
jony

#4 Příspěvek od jony »

Děkuji za radu a schéma. Dát konvertor se zdá být nejjednodušší variantou. Rádio tím neutrpí žádnou újmu. Tedˇuž jen najít nějaký vhodný na 6V.
jony

#5 Příspěvek od jony »

Zdravím. Těch 6V byl přebrept. To umí každý. Koupil jsem ten podle popopepe a mám zase problém. Vše se mi podařilo nějak nastavit,ale pokud je zvuk čistý,tak to hraje velmi potichu a zvuk je nějak ořezaný. Co dál? Mám hledat chybu v rádiu,nebo konvertoru? Potřeboval bych asi nějaký vysílač v původním pásmu.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Tichý a éřezaný zvuk spíše hledej v elektrolytech - vazební, když ztratí kapacitu, ořeže postupně hloubky, pak středy... a ono tam pár vazebních kondíků je.
Konvertor můžeš z pohledu od rádia pokládat za vysílač v původním pásmu, ten tomu signálu nijak výrazně ublížit nemůže, pokud ho nemá na vstupu málo nebo moc.
jony

#7 Příspěvek od jony »

Tak elektrolity jsem vyměnil pro jistotu všechny,i když DV,KV hraje normálně a stav je pořád stejný. Mám ještě jedno a to nefunguje pro jistotu vůbec. Jen koncák. Pokud přiložím anténu na vývod č.3 cívkyL007,tak funguje vše AM. Problém je někde na vstupu VF. Přepínače a pasivní prvky mám změřené. Teď už je tam jen T401,402(myslím že pro FM) a T101. měřil jse jejich propustnost v jednom směru a to je ok.
Měří se u germaniových zesílení stejně a na stejných zařízeních jako křemíkové?
fero7

#8 Příspěvek od fero7 »

Neviem ako v tvojom, ale v autoradiach je problem s miestom pre namontovanie modulu.
Nejlepsie je pouzit hotovy modul K8S (na obrazku), ktory sa pouzije ako medzikus medzi antenou a radiom. K8S ma uz vstupny a vystupny antenny konektor. Mozes pouzit ak K8, K8L, ktore su ale bez konektorov.
Pretoze stara morma ma cca 3x kratsi rozsah, pouziva sa externy prepinac 3-polohovy, ktorym sa prepina pozadovany podrozsah. Alebo jednoduchsie priamo spojis 2 vyvody ktorymi urcis podrozsah pre teba najvhodnejsi (netreba prepinac).
Přílohy
k8s.jpg
(24.88 KiB) Staženo 158 x
popopepe

#9 Příspěvek od popopepe »

A kam jsi umístil ten konvertor? Nemůže ti jeho oscilátor působit na vstupní obvody AGC a tím tlumit citlivost? Zkus to nejdřív dát kousek od sebe, propojit kouskem koaxiálu.
jony

#10 Příspěvek od jony »

Zdravím všechny.
Pravda je,že jsem to nacpal přímo do rádia a tak by tam možná mohlo docházet k nějakému ovlivnění. Ale ono to stálo za prd i když jsem to měl pouze na stole vedle sebe. Víc mě ale trápí to druhé radio a čas,který na to nemám.
Odpovědět

Zpět na „Autorádia“