spinani 24V pomoci 5V vystupu z MCU

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Vincek

spinani 24V pomoci 5V vystupu z MCU

#1 Příspěvek od Vincek »

Zdravim,

muj obvod zatim sestava z mikroradice Atmega328, DC menice napeti (9-12V na 5V) a je napajen ze site pomoci adapteru na 12V DC. Chtel bych pomoci tohoto obvodu nejakym zpusobem ridit spinani elektroventilu, ktery spina pri 24V DC. Mam minimum praktickych zkusenosti a nerad bych neco spalil:). Jiz jsem nasel na internetu spoustu podobnych zapojeni avsak nevim jaky pristup zvolit. Vystup z Atmegy je 5V avsak pouhych par mA. Step-up converter by mi tedy nepomohl pocitam, jelikoz sice zvysi napeti, ale proud k sepnuti ventilu bych z Atmegy nedostal. Napadlo me, ze bych zvysil tech 12V na vystupu adapteru na 24, na to pripojil ventil a ovladal nejakym spinacim prvkem pomoci 5V. Nevim vsak jakou kombinaci soucastek zvolit. Zda pro zvyseni voltaze spinany step-up regulator/operacni zesilovac/obvod s tranzistorem? Pro spinani pak zda tranzistor, nebo triak/rele/optotriak? Omlouvam se za mozna trivialni dotaz, ale nejsem v HW prilis zbehly, zabyvam se spise SW.

Predem dekuji za odpoved!
Banda

#2 Příspěvek od Banda »

A co to udělat jednoduše:
Ze zdroje 24V brát napájení pro ventil a zároveň přes stabilizátor 5V pro Atmegu.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Vlákno pročištěno a omlouvám se uživateli Vincek za (pro něj) zbytečné OT (mimo téma), které tady proběhly.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Vincek

#4 Příspěvek od Vincek »

Dekuji za ochotu. Nemel jsem ted nejakou dobu cas se tomuto venovat, takze jsem si spamu ani nevsiml. Udelam to tedy pomoci regulatoru 24V->5V, ale zajimalo mne, jestli je treba nejakeho optoclenu, jak doporucuje vetsina bastliru na internetu? Ten je treba jen v pripade poruchy, aby se ochranil mcu pred pripadnym znicenim ne?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

Oddělení je zbytečný, jen je potřeba spojit silovou zem pro ventil včetně emitoru spínacího tranzistoru a zem pro měnič/procesor až na zdroji 24V, nikoliv "průběžně". A na 5V napájecí (a klidně i řídící) větev dej transil BZW06-5V8=P6KE6,8A .
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“