Neznámý zesilovač - pomoc s identifikací

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mc-vlada

Neznámý zesilovač - pomoc s identifikací

#1 Příspěvek od mc-vlada »

Dostal se mi do ruky ze sběráče zesilovač, tuším, že už jsem něco podobného někde viděl, ale paměť neslouží. Prosím, pokud někdo ví o co se jedná, o radu, co je to za zesilovač, případně kde vyšlo nebo kde se dá sehnat schéma. Určitě bude nutná výměna některých kondíků, jsou tam ty ošklivé oválné zelené, místo pojistek jsou naprané drátky a hlavně koncáky na bocích pod mřížkami. Někdo se v tom dobře pobastlil, tak že tam jsou celkem asi 4 různé druhy. V případě potřeby bych to rozkousnul a nafotil víc, kvůli výměně součástek to budu muset stejně rozebrat. Moc moc děkuji za každou užitečnou radu.
Přílohy
P8070010.JPG
(71.21 KiB) Staženo 214 x
P8070009.JPG
(65.01 KiB) Staženo 161 x
P8070008.JPG
(58.7 KiB) Staženo 197 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Netuším, proč zakládáš další vlákno - viz http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... highlight= . Ale Hill má pravdu, když Ti tam odpověděl, že v tom klidně může být i "československá nádivka". Poohlídni se po schématu "Andrlíka", něco mi říká, že by to mohl být on.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mc-vlada

#3 Příspěvek od mc-vlada »

To první vlákno, na vyzkoušení, jsem pochopil jako že si mohu vyzkoušet odeslat obrázky, nikdy jsem to ještě nedělal. Tak že jestli je to špatně, tak se omlouvám. Obrázky jsou neostré, mám zkrátka foťák na prd. Zkoušel jsem hledat různé konstrukce, které by se tomu podobaly, ale nic jsem nenašel. Přikládám ještě fotku, také nic moc, jedné poloviny zesilovače, jestli třeba nějakému starému praktikovi nenapoví. Pokusím se o lepší fotky.
Přílohy
PICT0005.JPG
(180.3 KiB) Staženo 154 x
Naposledy upravil(a) mc-vlada dne 20 zář 2010, 14:38, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Podla suciastok a tych kablovych zvazkov to vyzera, ze to ma aspon 30 rokov. Ale pritom je tam relativne moderny napajaci konektor.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Taky to může být nějaká "transplantace" starší konstrukce do novější bedny - ten "moderní napájecí konektor" byl moderní už před více jak 20 lety, když se začal hromadně objevovat jak v samčí, tak samičí verzi na zdrojích prvních PC XT/AT. Podle fotky desky to Andrlík není, ten měl desky jiné. Zkus prohledat starší čísla AR, i tady na fóru se dají najít funkční odkazy na stah pdf podoby starších ročníků.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
mc-vlada

#6 Příspěvek od mc-vlada »

Ten napájecí konektor je evidentně vyměněný, nepasují otvory pro šrouby. Taky koncáky jsou každý pes, jiná ves, na jedné straně jsou dva KD503 a dva MJ.... nevím přesně jaké (píšu z práce a zesík mám doma), na druhé straně 2x KD503 1x MJ.... a 1x KD502. Na desce zesilovače je ze strany spojů nápis FINSON. Jinak předpokládám, že to Československo bude, pouze cizé nápisy, já jestli ta konstrukce někomu nenapoví, jestli nějaký svazarm nebo amaro. Já mám nějak v podvědomí, že jsem takovou konstrukci někde viděl, ale ta paměť.
Naposledy upravil(a) mc-vlada dne 20 zář 2010, 14:57, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

To, že je napájecí konektor měněný, nic moc neznamená: tyto konektory měly psací stroje Robotron 404 (a maďarské proporcionální psací stroje Szadoírö) už v roce 1977-1980, tomu roku asi tak odpovídá konstrukce zesilovače. Patrně tam předtím byl přístrojový "studený" konektor, ten se ale rád zlomil a pak nebyl k sehnání. Proto je to zřejmě později předělané.
Takže 30 let je docela kvalifikovaný odhad.
mc-vlada

#8 Příspěvek od mc-vlada »

Skusím tedy, až budu mít chvilku, projet amára tak cca 30 let stará a uvidím.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Hodně NFzesů jsem dle AR stavěl , když jsem byl v dobách , kdy jsem potřeboval kravál , ale nic mi to nepřipomíná . Nejdou mi do hlavy ty budiče , zřejmě v serii pro zvýšení napěťové odolnosti . Jenomže tam byly i 4 koncové trandy . Přikláněl bych se k částečné kopii ústředen .
mc-vlada

#10 Příspěvek od mc-vlada »

Ještě jsem to nevzdal, ale přikláním se k verzi použít použitelné, zdroj vypadá dost tvrdě, a ostatní překopat na něco novějšího, DPS jsou pod výkonovými odpory vypálené, na jedné straně jsou koncáky 2x KD503 a 2x mj2955, na druhé straně je to nejak zbastlený, je tam jedna KD502 a jedno ještě jiné MJ.... ale podle prachu to vypadá, že ta kombinace KD503 a MJ2955 tam byla původně,na ostatních je patrné, že jsou vyměněné, některé spole jsou evidentně výměnou součástek odlepené a utrhané a překlenuté.
V AR1/93 jsem v článku o zesilovači 200W od Ing. Jiřího Štefana nalezl zmínku o zesilovačích domácí konstrukce PHINSON. Neříká Vám to někomu něco?
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Jo toho Dudka z 90.sátého mi to připomnělo . Ty 200W bloky jsem taky stavěl .
matus15

#12 Příspěvek od matus15 »

Daj to na audioweb.cz borec s nickom Sinclair ti určite poradí, myslím že to aj vyrábal ten ing. štefan, je to každopádne čs. výroba, len do otho už niekto šprtal, tipujem začiatok 80-tych rokov
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Gadzo, jestli sis nevšiml, Sinclair občas zavítá i sem na Bastlírnu. Jinak ta kombinace MJ2955 a KD503 by mohla být původní - protože o KD503 se traduje, že to je ekvivalent MJ3055 (asi jako by L-39 Albatros byl ekvivalentem "aráda" C-4) a MJ2955 je k němu komplementár... Takže klasika symetrika, jen bez záruky, jak se to bude skutečně chovat v reálu.
matus15

#14 Příspěvek od matus15 »

Ide o to že som si to všimol, posledný jeho príspevok je spred 1.5 mesiaca....
Sendyx

#15 Příspěvek od Sendyx »

Před asi 7 lety jsem do sběru poslal podobný zesilovač, byť teda poloviční výšky a méně hnusného designu. Owerload tam bylo taky, ale chyběl ten kec o dealerovi :D .

Mám tušení, že název Phinson se vyskytnul na nějaké fotce v AR, buď v příloze, nebo v modrém, cca rok 1983-88.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“