1 článková nabíječka NiCd NiMh
Moderátor: Moderátoři
1 článková nabíječka NiCd NiMh
Hledám tedy nějeké schéma které by řešilo mé požadavky.
Díky za každý námět
dostalhon píše:no jde mi spíše o deltapeak vyhodnocení stavu nabití a většina nabíječů de přepočtem řešit až od dvou článků. a nic co tu bylo uvedeno nebylo vyhovující (podle právě datasheetu)
dostalhon, nemaš pravdu, a vidim že si datasheet ani nečítal, alebo skor si ho ani nepochopil. Napríklad nabíjačka s TEA1102 vyhodnocuje gradient napätia, dokáže nabíjať akýkoľvek počet článkov, teda aj jeden, všetkých typov baterii ( NiCd and NiMH, SLA and Lilon).Podporuje rôzné nabíjacie stavy pre NiCd a NiMH a to: fast, top-off ,trickle, voltage regulation (optional). Je odolná voči skratu, môže fungovať veľmi efektívne aj v spínacom režime a mnoho, mnoho ďalších funkcii. Čo je však najdôležitejšie, na rozdiel od riešenia s atmelom má TEA1102 14-bitový A/D prevodník. Minimum pre kvalitnú nabíjačku je 13bitov. 10 bitov u atmelu je žalostne málo. Robil som v minulosti podobné nabíjačky aj s atmelom a musím povedať že nestali za nič. Naviac procesor sa môže velmi ľahko zarušiť.
Díky za zhodnocení
PS: až to dostavím a odzkouším tak napíšu své poznatky
Urobil som veľmi veľa rôzných zapojení nabíjačiek s týmto obvodom a aj z jeho predchodcom, ktorý sa už však nevyrába.
Najviac oceňujem impulzný režim nabíjačky. Nie je to klasické impulzné nabíjanie, baterka sa nabíja totiž lineárným prúdom, obvod má v podstate niečo ako zabudovaný PWM regulátor. Takýmto spôsobom je možné urobiť veľmi výkonnú, ale pritom miniatúrnu nabíjačku s vysokou účinnosťou, vhodne napr. pre modelárov, ktorí potrebujú nabíjať z inej baterky.
Robil som aj s atmelom, asi dve, ale sa veľmi neosvedčili. Ak bola baterka nová, išli ešte ako tak, ak sa však chovala trochu neštandardne (menil sa jej vnútorny odpor) nabíjačka hocikedy zmetkovala.
Nebudem ťa odhovárať, možno tá tvoja bude lepšia. Paralelne nabíjanie 4 rôzných článkov síce obvod TEA nedokáže, avšak nabíja o to kvalitnejšie.