Calex270

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Mourek
Kontaktovat uživatele:

Calex270

#1 Příspěvek od Mourek »

Prosím nějakého opraváře lednic. Mám na chalupě Calex 270R z roku 1979, zatím bez problémů ,pouze jsem loni měnil těsnění. Nyní po zapnutí normálně naběhne, výparník se ochladí a začne omrzat a pozoroval jsem že motor běží cca 2,5minuty, vypne je slyšet několikrát cvakat relé pak to zase zhruba za 2,5 minuty zapne. A tak se to opakuje pořád. V pátek jsem ji večer zapnul a v sobotu jsem si toho všiml a dělalo to do dneška. Výparník lehce omrzlý kompresor teplý , ruku na něm tak nějak udržím, ale je dost teplý. Okolní teplota cca 25-27 stupňů. Co myslíte že by to mohlo být , jde to ještě opravit??
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

Motor kompresoru Ti shodí tepelná nadproudová pojistka. Začal bych tím, že budeš měřit proud, kterej si lednice bere za provozu. Nejlepší by bylo, kdyby jsi měl wattmetr na střídavý proud a změřil příkon. jestli Ti bere víc, tak máš slepený rozběhový relé, "unavený" nadproudový tepelný relé, záviťák v motoru, nebo přidřenej kompresor. Rozběh kompresoru se děje zvýšeným proudem stojícího kompresoru. relé připojí pomocný vinutí a jak se kompresor rozběhne, proud se sníží a rozbehovy rele na trvalo odpadne
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Mourek »

Měřit jsem mohl leda svinovacím metrem, nic jinýho nebylo, wattmetr nemám , tak aspoň ten proud. V sobotu to změřím.Zajímalo by mně jestli se to dá opravit.
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od urbanek »

Asi před 10ti lety nám v baráku stejným způsobem odešly 2 lednice Calex a Minsk. U obou nám měnili kompresor - jeden byl zadřený, druhý měl záviťák v motoru. To ale bohužel není oprava která se dá dělat na koleně, je potřeba vypustit náplň (freon). Ani nevím jestli to dneska ještě někdo dělá... Tehdy to dělali i v bytě zákazníka
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Mourek »

Odběr proudu je cca 1A, bimetal je mimo relé, samostatný prvek. vyřadit se ho ale bojím
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“