Chlazení foukat nebo odsávat?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

Chlazení foukat nebo odsávat?

#1 Příspěvek od mi-ro »

Jaký máte zkušenosti s nuceným chlazením, do skříně větrákem vzduch nahánět nebo ho odsávat? Co je lepší?
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Pri chladeni PC je lepsie odsavat ohriaty vzduch.
Honza_dy

#3 Příspěvek od Honza_dy »

Obecně bych řekl, že asi odsávat. Samozřejmě pokud je u ventilátoru chladič, tak bych foukal.
Bernard

#4 Příspěvek od Bernard »

Okolo krbové vložky už vzduch zvenku naháním dovnitř. Odsávání mělo za následek deformaci vrtule ventilátoru. :evil:
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Já bych řekl, že foukaný vzduch je o něco víc stlačený, má větší hmotnost, tedy pobere víc tepla, proto bude foukání mezi žebra chladiče o trochu účinnější. Pokud jde o skříň, osvědčily se mi ventilátory dva: vpředu dole tlačný, vzadu pod zdrojem odsávací.
Ale stejně si myslím, že lepší by bylo nemuset tolik ztrátového tepla vyrobit, odpadly by starosti s jeho odvodem.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Záleží na teplotě hnaného média a na materiálu větráku. Pokud se budeme bavit o teplotách běžných v elektronice, bude to odsávání, když přejdeme na teploty spalných plynů krbovek, plastová vrtule asi brzo odejde ke všem čertům a pokud ji tam mocí mermo budeme chtít dát, nezbyde nám nic jiného než s její pomocí vzduch hnát dovnitř. Anebo přejít na kovy a rotor komínového větráku udělat minimálně z oceli, pokud už ne rovnou z titanu, jako turbínu tryskového motoru...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
vrky

#7 Příspěvek od vrky »

Doma mám u PC v přední stěně 4 ventilátory 80x80mm které tlačí do vnitř a vzadu mám 2 ventilátory 80x80mm + zdroj který je také 80x80mm které odsávají ven. Takže je ve skříni přetlak vzduchu. Řízeny je mám LM317 z 12V větve mimo zdrojového větráku. Stačí aby se jen tak překulovaly a hned je to znát.
explorer

#8 Příspěvek od explorer »

a uvnitr napajeciho zdroje samodomo, jak foukat? jeden aby tlacil studeny vzduch zboku skrinky do skrinky a dalsi ventilator, aby vysaval ven? Jde o to, aby ten vzduch se jen nemihnul okolo vykonovych prvku a trada ven, zalezi predpokladam take na umisteni vetraku
Atlan

#9 Příspěvek od Atlan »

no musite si uvedomit ze prud vzduchu vychadzajuci z ventilatora ma od priameho smeru daleko...a aj rovne rebro je vlastne prekazka tak ze z hladiska ucinnosti je lepsie odsavat............ zarove nsa minimalizuje hluk....
Honza_dy

#10 Příspěvek od Honza_dy »

V mém napájecím zdroji samodomo je ventilátor uvnitř, nasává vzduch ze skříně a přes chladič výkonového prvku ho tlačí ven.
Cust

#11 Příspěvek od Cust »

Hill píše:Já bych řekl, že foukaný vzduch je o něco víc stlačený, má větší hmotnost, tedy pobere víc tepla, proto bude foukání mezi žebra chladiče o trochu účinnější. Pokud jde o skříň, osvědčily se mi ventilátory dva: vpředu dole tlačný, vzadu pod zdrojem odsávací.
Ale stejně si myslím, že lepší by bylo nemuset tolik ztrátového tepla vyrobit, odpadly by starosti s jeho odvodem.
:prst:
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#12 Příspěvek od PeteBurns »

Čo som ja doma testoval, tak ofukovanie bolo podstatne účinnejšie ako odsávanie...ak ventilátor ofukuje, tak priamym tokom studeného vzduchu...ak nasáva, tak nasáva z celého objemu naokolo, ak nie je dostatočne ohraničený a utesnený, tak nasáva odkiaľkoľvek, nedá sa na to spoľahnúť :? V PC zdroji je to v pohode, pretože všetky súčiastky sú v dosahu ventilátora a teplý vzduch aspoň nevháňa do skrine, ale na výkonnejšie chladenie buď ofukovanie, alebo urobiť tunel, ako bolo spomenuté, na jednej strane vháňanie vzduchu, na opačnej odsávanie...ja som v meniči použil na dva tunely štyri obyčajné 12V ventilátory, dva a dva v sérii, takže ich ani nepočuť, ale prietok vzduchu je parádny :wink:
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Jde o to jestli máš jeden velký zdroj tepla nebo více malých . Jednoznačná odpověď - podívej se na trafa mikrovlnky , svářečky , chladičů u procesorů , generátorů indukčních desek . Pokud odsáváš , nezaručíš právě ten směr a rychlost proudění . Takže fučet . Jinak i toto tema proběhlo před nedávnem EB .
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Ano, priamo na chladice sa fuka. Ale zo skrine von sa odsava.
nenim

#15 Příspěvek od nenim »

rnbw píše:Ano, priamo na chladice sa fuka. Ale zo skrine von sa odsava.

Pri konštuovaní rozvádzačov naši vývojári /r.1975/rozoberali tento problém a jednoznačne zistili, že jedine odsávanie ....
<div>Soucastka pod napetim je rovnaká, jako bez napeti. Jenom drzeni ma jine.</div>
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“