Nedávno se známému v kapele rozbilo kombo, poměrně nové, rok po záruce. Prostě krátce po zapnutí spálí pojistku. Známý mi kombo předal i s poslední pojistkou, jestli se na to nepodívám, aby neplatil elektrikáře, jenže to co jsem zjistil mi pořádně vrtá hlavou...
Vypadalo to na zkrat. Žádná součástka nebyla viditelně poškozená. Nejdříve jsem vyloučil zkrat s kostrou, zdroj sám byl také funkční. Napájecí svorky zesilovače ve zkratu také nebyly. Když jsem ovšem připojil zesík na napájení, zkrat hodil jiskru a opět přepálil pojistku. To, co jsem ale naměřil mě zarazilo. Ihned po odpojení od zdroje (po přepálení pojistky) byly napájecí svorky zesilovače (přímo na DPS) vyzkratované, ovšem s tím jak se přes kontrolní LED vybíjely vyhlazovací kondenzátory (4700uF) prozváněčka ztichla a začaly stoupat hodnoty odporu!!!
Napadá mě nějaký vadný tranzistor, který se postupně zavírá v závislosti na napětí v kondech (ač by normálně neměl), ale nikdy jsem se s tím nesetkal a osobně nevím co by to mohlo dělat. Ovšem nedivil bych se, kdyby to bylo nějaké vymakané kurvítko..
Prosím poraďte... Má s podobným jevem někdo zkušenosti? Napadá někoho co s tím? Děkuji za odpovědi.