EL84 Push Pull Schema OK?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
somorastik
Kontaktovat uživatele:

EL84 Push Pull Schema OK?

#1 Příspěvek od somorastik »

Ahoj,

akýje váš názor na túto schému? A čo ten odpor R19?

Dakujem

http://tubeamp.wz.cz/el84pp15w.php
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

R19 přece napájí druhé mřížky koncových elektronek a anody invertoru a předzesilovače. Napětí za ním filtruje C12. To je v pořádku.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od zdenoeddie »

R19 je uplne v poriadku, ale moja skusenost vravi, ze ked je na G2 drobanek vacsie napatie ako na Ua (asi o 10-15V) hraje to lepsie (snad to nebude subjektivny pocit)
Dratak

#4 Příspěvek od Dratak »

Zapojení je v úplném pořádku, je tam celkem i dost možností k dalšímu experimentování. Třeba si lze pohrát se zpětnou vazbou, nebo sehnat výstupák s odbočkami pro G2, čímž by vznikla možnost volby mezi klasickým pentodovým a ultralineárním zapojením. Pak je tu ještě možnost zapojit EL84 triodově, zkoušel jsem, ale zvukově se mi to moc nelíbilo. Pentodové zapojení hrálo o poznání lépe, ještě lépe ultralineár a úplně nejvíc se mi zvukově líbil single-ended zesilovač s jednou EL84, na který nyní také hraju. Při citlivosti beden kolem 90dB/W a běžném večerním poslechu v paneláku stačí výkon ještě s rezervou. Ale začínám uvažovat o zvýšení výkonu paralelním spojením dvou EL84, to by mohlo hrát lépe než push-pull. Ale zatím nemám potřebný výstupák (poloviční anodová impedance), takže jen plánuju.
Ty G2 u EL84 bych moc nepřekrmoval, nešel bych s nimi nad Ua. On potom Ig2 už celkem rychle stoupá, mřížka v podstatě přebírá anodu, přetíží se a rozžhaví dočervena.
Plošňák bych raději upravil, protože ty EL84 jsou velmi blízko sebe a nemohou se tak pořádně chladit. Zdroj bych taky mírně upravil, aby obě EL84 měly společné žhavicí vinutí s EZ81, to by bylo vybaveno odbručovacím trimrem. ECC83 by měla zvláštní vinutí, napětí z něj by bylo usměrněno, řádně filtrováno a elka žhavena stejnosměrně. S ohledem na kvalitní fitraci (kvůli ESR i potřebné kapacitě ellytů) bych to navinul na cca 15V, usměrnil, filtroval ellytem min. 1000uF/25V a elektronku žhavil z toho přes srážecí odpor napětím 12,6V (na kolíky 4-5, tedy vlákna v sérii, kolík 9 nezapojen), za kterým by následoval další ellyt min. 1000uF proti zemi. Tímto zapojením by se zlepšil odstup signál/brum, zvláště u této verze invertoru s rozdělenou zátěží.
Anodový usměrňovač bych postavil s EZ81, u stereo verze s GZ34. EZ81 čtyři EL84 neukrmí ani omylem.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od zdenoeddie »

V mojom zosiku je (vsetky U voci zemi) na A 270V, na G2 278V, Ug1 je 9V, cize realny rozdiel A-G2 je nejakych 17V. Ked som paroval elky, sledoval som na meraci (L3-3) aj Ig2, ten sa drzal v ramci katalogovych hodnot, takze myslim si ze je to fajn :)
rezis

#6 Příspěvek od rezis »

Náhodou. když už se zde rozebírá toto téma na úrovni kde jsem totálně mimo. Nenašel by někdo schéma na zesilovač PP s KT88, ECC83 a GZ34 v usměrňovači. Je mi jasné že jich je na netu spoust, ale nějaké opravdu ověřené? Kdysi jsem to nakoupil ještě za dost těžké peníze. Nechal jsme si vyrobit jádra na výstupní trafa ze spec plechu a pak to nějak vše krachlo.
Internet - metla lidstva
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Budeš muset vyjít z traf, nevíme jestli tam máš vinutí pro ultralineár či dokonce katodové.
rezis

#8 Příspěvek od rezis »

Vinutí nemám žádná. Mám jen plechy C jádra z orientovaného plechu. Sloupek 31x50mm. Plech by měl být 0.18mm myslím tím už si nejsem jistý.
Přílohy
jadro 002 [800x600].jpg
(82 KiB) Staženo 107 x
jadro 001 [800x600].jpg
(87.59 KiB) Staženo 116 x
Internet - metla lidstva
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

A to má být hifi nebo nástrojový ?
rezis

#10 Příspěvek od rezis »

Hi-Fi nebo spíše funkční ozdoba.
Internet - metla lidstva
Sendyx

#11 Příspěvek od Sendyx »

Chlape, já dělal výstupák na C jádru (bass 200W zesilovač) na 3. pokus - výpočet, výroba, měření, úprava převodu, měření, a znovu.... není to sranda.
rezis

#12 Příspěvek od rezis »

Je to z dob kdy se začaly prodávat elektronky z JJ v Gesu. Tehdy mi pán z JJ přímo doporučil materiál a prodejce kde nakupují. A tak to dopadlo. Nyní uběhlo spousty času a já už k tomu nic nemám.
S trafem už bych si hrál. Jen potřebuji alespoň jednu ověřenou část. Když člověk neví co mu vlastně nefunguje je to úplně v...
Internet - metla lidstva
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Asi budeš muset navinout zkušební špuli, změřit mez sycení, permeabilitu jádra atd.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od zdenoeddie »

Schem mam kopu, sice takyto zosik som este nestaval (aj ked schyluje sa k tomu), ale s tym vystupakom nebude ziadna sranda, to uz treba viacej skusenosti ako vypoctov, riesim nieco podobne na diplomovku, tak to je :smash:
Sendyx

#15 Příspěvek od Sendyx »

Dají se dosáhnout i velmi slušné parametry, třeba viz zde :

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ight=6550s

Ale je to poněkud náročné.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“