Poškození autorádia při svařování

Poruchy, opravy, rady, návody (kromě návodů na UNLOCK !)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

Poškození autorádia při svařování

#1 Příspěvek od hrabosh »

Zdarec,

je možné, aby se autorádio poškodilo při svařování na autě? Jde o Daewoo AGC 5280.

Auto bylo měsíc v lakovně a v rámci toho se na tom i něco vařilo. Baterka byla odpojená (...je to vůbec k něčemu dobrý? Skoro bych řekl, že připojená baterka naopak udrží napětí na správné úrovni).

Rádio ted po zapnutí blbne ... enkodér na nastavování hlastiosti funguje obráceně (doleva zesiluje), rádio hlásí, že má SD kartu i když tam není. Když ji tam zasunu, tak z ní není schopen nic přehrát. MP3jky z CDčka ale přehrává, rádio hraje taky. Jenže tlačítko "SET" na nastavení equalizéru nefunguje, takže to nemůžu dostat z defaultního nastavení "BASS:0, TREBLE:0, LOUDNESS:OFF", čímžpádem to hraje jako z kastrólu.

Jiná elektronika v autě se nijak nepoškodila (ECU motoru, ECU immobilizéru, několik mých bastlů s AVRkama, napájenýma přes 7805) ....

Zkusím z toho ešte vyfoukat prach (lakovna ....), ale .. myslíte, že tomu pomohlo to svařování, nebo je to prostě náhoda. Hledal jsem "poškození autorádia při svařování" a nenašel jsem ani zbla ...

Díky.
krutor

#2 Příspěvek od krutor »

Já myslím, že to možné je, autorádio se při svařování může poškodit.
Pro příklad, bratr tuhle svařoval něco na autě, a pak zjistil, že mu rádio vůbec nejde. Po rozebrání jsem zjistil, ze byla uplně vypálená cestička na DPS u napájení. Naštěstí to stačilo překlenout kouskem drátu a rádio fachčilo dál (bylo to teda starý rádio na kazety). Nevim ale, jestli při tom svařování měl odpojenou baterku a jestli svařoval elektrikou či COčkem.
Nicméně, tvá chyba může být způsobena i nějakou jinou chybou. Jaká je to značka rádia?
mirosne

#3 Příspěvek od mirosne »

Je to možné,a úplne je jedno,aká je to značka autorádia.Dokonca sa môže odfajčiť aj alternátor. :cry:
Pozdravujem Vás, Miro.
no_-_name

#4 Příspěvek od no_-_name »

Myslím, že zásadní u svařování na autě je mít kostřící kleště co nejblíž místa kde svařujem.
~Nestavte se mi na odpor! - Georg Simon Ohm ~
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

To v každém případě co nejblíže , ale pokud svařuješ 2 oddělené kusy , musíš pomocným kostřícím kabelem pospojit i druhý díl . V tomto případě není žádný důvod k poškození čehokoliv . Ale musíš si uvědomit , že elektronika řídící vozidla a jeho části je testována tvrději , než autoradio . Jinak aku odpojují proto , že když se jim podaří někde vyzkratovat vedení , tak se nic neděje . Ona taková hořící lakovna musí být zážitek , ale jinak by bylo pochopitelně lepší mít aku připojen , jenže dlouhý drát u plechu je stejně dobrá tlumivka , ale i indukčnost , na které se naopak ta špice vytvoří . Je nutné udržovat kolmé svářecí vedení k autu a pokud sváříš něco na druhé straně , nebýt líný si svářečku na druhou stranu přetáhnout .
PCmaniac99

#6 Příspěvek od PCmaniac99 »

OT:

krutor píše:...........a jestli svařoval elektrikou či COčkem..........

vždycky jsem si myslel že rozdíl mezi elektrikou a COčkem je jen v ochranné atmosféře ale pořád je to obloukové svařování, pokud se pletu prosím opravte mně.

K tématu:
Myslím si že svařování mohlo rádio poškodit ale asi to budete těžko prokazovat.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

A nebude to nahoda? Vycistit enkoder, skontrolovat kontakty...
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Jest to tak i kdyby svářeli TIGem . Jenom u COčka máš nejnižší napětí a proto nejnižší špice .
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od hrabosh »

Díky všem !

Čistě elektrikou to určitě nedělali ... vidím to na COčko, nebo jinou ochranou atmosféru.

Nimcémně otevřel jsem panel a na jednom míste evidentně nateklo. Jsou tam asi dva odpory a jsou zrezlý .... jestli tak vypadá celý rádio, tak jsou na tom asi nevinně.

Zkusím to vyčistit a ty součástky vyměnit ...
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Aj ten enkoder a slot na karty budu potom asi chytene.
mirosne

#11 Příspěvek od mirosne »

Ak tam niečo ostalo.....
Pozdravujem Vás, Miro.
Odpovědět

Zpět na „Autorádia“