Zdroj s L200

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
totallama

Zdroj s L200

#1 Příspěvek od totallama »

Mám problém, postavil jsem si zdroj s L200, schéma jsem převzal z http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Konstrukce/ ... -L200.html, ořezal jsem z něho část, která snižovala napětí, aby šel zdroj od nuly, a dodal stabilizátory na 5 a 12 V a stabilizátor na napájení digit.voltmetru. A jelikož jsem lama, nepřečetl jsem si pořádně článek a myslel že napětí de až do 36V, koupil jsem transformátor na 40V, což se po usměrnění ještě zvětšilo. Zdroj sice chodí, ale od 9V - 28V, což je blby. V elektronice jsem spíš (určitě) začátečník, takže nevím co teď, nechci kupovat novej zdroj, takže potřebuju upravit zapojení tak aby to chodilo jak má. Budu velmi vděčný za jakoukoliv reakci. Dík (schema tohoto mého "výtvoru" je v příloze)
Přílohy
schema.jpg
schema
(114.15 KiB) Staženo 832 x
totallama

#2 Příspěvek od totallama »

Jo ještě sem zapoměl, zkoušel jsem to na 30 V a chodilo to jak má
mikollar

#3 Příspěvek od mikollar »

najlepsie by bolo to trafo vymenit alebo odmotat zavity, nejake seriove diody by si ich potreboval kopu
alles

#4 Příspěvek od alles »

podívej se do datašitu http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... s/1318.pdf, překračuješ maximální povolené vstupní napětí stabilizátoru, a to dost hrubě, trafo 40V znamená tak min. 55V na vstup kde je povoleno jen 40V(takže optimální trafo, aby byla trochu rezerva je nějakých 24V)
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jezevec »

Mimo už uvedené, uvědom si, že na výstupu regulovatelného zdroje bude kolísat napětí o úbytek na ampérmetru v závislosti na odebíraném proudu.
Taky mi nějak uniká smysl toho 5V stailizátoru IC3 , odporového děliče R4, R15 a na co tam je "cosi" s označením SV1 a JP1?
totallama

#6 Příspěvek od totallama »

Taky mi nějak uniká smysl toho 5V stailizátoru IC3 , odporového děliče R4, R15 a na co tam je "cosi" s označením SV1 a JP1?

mám tam připojený ještě digitální voltmetr co vyšel kdysi v amaru, ten je napájenej 5V a měří hodnoty v milivoltech, je připojen na sv1, a JP1 jsou jumpery na nastavení pozice desetinné tečky.

najlepsie by bolo to trafo vymenit alebo odmotat zavity

odmotat závity by byl problém, trafo je toroid, a mám ošklivy tušení, že 40~V sekundár je vevnitř
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“