Opustil nás Ing. Ján Kožehuba

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
yakl

Opustil nás Ing. Ján Kožehuba

#1 Příspěvek od yakl »

Posledná rozlúčka s priekopníkom TV vysielania Jánom Kožehubom

Vo štvrtok 7. októbra 2010 o 14.30 h bude v Bratislave – Ružinove posledná rozlúčka s Ing. Jánom Kožehubom, priekopníkom televízneho vysielania na Slovensku a dlhoročným pracovníkom STV. Zomrel 29.septembra vo veku 89 rokov.
Ing. Ján Kožehuba (narodený 10.7.1921 v Podlužanoch) pracoval v Slovenskej televízii takmer tri desiatky rokov (1961 – 1990) na úseku rozvoja, výstavby a prevádzky, neskôr v oblasti vedecko-technických informácií. Dlhé roky odpovedal čitateľom programového týždenníka Televízia a televíznym divákom na ich otázky týkajúce sa technických a technologických problémov súvisiacich s príjmom TV signálu a poskytoval im odborné rady. O svoje skúsenosti sa delil aj so študentmi, budúcimi tvorcami televízneho vysielania.

Česť jeho pamiatke ! Slovenská televízia

Z pohľadu rádiotechnika by som chcel povedať, že Ing. Kožehuba dlhé roky propagoval televízny príjem a vysvetľoval čitateľom, ako si majú urobiť anténu, zosilňovač, zvod, ochranu proti blesku, amatérsky sa pokúsiť o opravu televízora a podobne. Podľa jednej z jeho kníh som pred rokmi postavil regenerátor obrazoviek, ktorý stále slúži u bývalého kolegu - televízneho technika v jednej dedinke pri maďarských hraniciach.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Ing. Ján Kožehuba je pojem nejen na Slovensku. Těžko někdo z nás nečetl některou z jeho knih či článků v různých periodikách.
Byl to pan NĚKDO - tak se aspoň koukejme, ať se za nás, své žáky, čtenáře a publikum vůbec, nemusí stydět, až na nás bude koukat tam někde shora...
kokun

#3 Příspěvek od kokun »

První knihu (malou červenou brožurku), co jsem si zakoupil (v r. 1969) - než jsem se v TVP začal vůbec "vrtat" - byla právě od výše zmíněného p. ing. Kožehuby: "Televízia, nič jednoduchšie" :wink:
Byl to můj první "průvodce" při opravě tvp KRIVÁŇ.
Velmi dobře si rovněž vzpomínám na rubriku (věnovanou TV technice) v týdeníku "Technické noviny" vydávanému na Slovensku (Blava).
Rovněž zde jsem se s jeho tech. poradenstvím velmi často setkával.
Takových lidí (podobně jako před páru lety zesnulého ing. Víta) jsem si nesmírně vážil.
Zůstanou již pouze v našich vzpomínkách :cry:
Honza - kokúň

#4 Příspěvek od konosuke »

ing.Kožehuba, Ján: Príjem farebnej televízie.
Televízny poradca.
Montáž a údržba televíznych antén.
a další
Skvělý technik, autor a propagátor.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Killroy
Moderátor

#5 Příspěvek od Killroy »

konosuke píše:Skvělý technik, autor a propagátor..

a také konstruktér prvního amatérsky vyrobeného TV přijímače na Slovensku (1955).

Čest jeho památce!
masar

#6 Příspěvek od masar »

Ano, čest jeho památce.
Já jsem se jako kluk vždycky těšil na další číslo týdeníku ČS-televize, kde měl p. ing. Ján Kožehuba pravidelnou rubriku, věnující se amatérským opravám televizorů. Ty výstřižky z let 1966 mám dodnes schovaný. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“