DV/SV Přijímač
Moderátor: Moderátoři
DV/SV Přijímač
Uvítal bych přímo odkazy na schéma či provedení, časopis atd., nejsem takový bastlíř, abych si přijímač navrhl sám.
Pro první provedení jsem postavil přijímač s J310 na vstupu a tahle koncepce se mi zdá použitelná, jen se mi zdá, že by přednes mohl být lepší - dost celý přijímač šumí. Jsou tam polovodiče: J310 -> KC508 (zesilovač a detektor) -> TDA2822 (ze staré zvukovky, zapojený do můstku). Tekže něco méně šumivého?
Nebo něco laděného duálem či triálem už na vstupu?
Zkusíme napřed to první:
iHifi83_02.pdf
Je tam středovlnný adaptér k nf zesilovači (ale zrovna tak z něj lehce uděláš dlouhovlnný).
Používá obvod MAA661, který je primárně určený pro zesílení a detekci FM, zato jich ve starých televizích Tesla na sběrných dvorech a půdách najdeš hromadu.
Popis, jak to běhá, je v článku.
Na DV bych začal od antén, jestli nedostaneš dobrý poměr s/š, nemá cenu se o kvalitě bavit. A hlavně absence zdrojů rušení.
Druhe misto je kousek od Liblic, kde samozrejme asi vyhraje superhet s filtrem s velkym stopbandem ... tam asi ani DV rozsah honit nebudu, SV budou stacit.
Detektor s MAA661 vypada zajimave, diky za inspiraci. Mam tech svabu doma z drevnich dob desitky
Byla to "účelová" organizace při tehdejším (70. léta) SVAZARMu (Svaz pro spolupráci s armádou) - pro ty později narozené
Takovéto a podobné články vycházely např. v časopise Hudba a zvuk, než jej "normalizační režim" zatrhnul
Yarda1 píše:Ještě si pamatuji, že existoval HiFi klub Svazarmu. Mne zajímá, co to bylo za tiskovinu co je z ní ten článek (a pár dalších tady ke stažení). Zřejmě nějaký interní zpravodaj, asi se v trafice nedal koupit.
Tak, ta organizace HI-FI Elektronika (v podstatě výrobce) byla něco jako "Přidružená výroba JZD", ale fungovala pod Svazarmem.
HI-FI klub Svazarmu byla zájmová skupina lidí (tak jako byli např. střelci, radisti, či paragáni apod.)
A uvažuješ správně, že takovéto tiskoviny se v novinovém stánku nekoupily - byly šířeny pouze (a právě) přes ten Svazarm (vydávány ústředím a vytištěny v Elektronice) a přišly nakonec např. k těm HI-FI klubům
I tento článek pochází z interní tiskoviny Svazarmu - jak správně předpokládáš.