Měnič DC/AC 12/12V pro střídavý motor

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Michaell0071

Měnič DC/AC 12/12V pro střídavý motor

#1 Příspěvek od Michaell0071 »

Zdarvím všechny.
Prosím Vás potřeboval bych poradit s návrhem měniče DC/AC ze vstupních 12V stejnosměrných na 12V střídavých.
Chci napájet z 12V olověného akumulátoru
(http://www.gme.cz/cz/akumulator-oloveny ... 0-190.html)
střídavý modelářský motor. (http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=30517)
Nejde mi o regulaci otáček pouze o to aby motor běžel stále naplno, napájen z této baterie.
Mnohokrát všem děkuji za reakce.
Přeji pěkný den.
masar

#2 Příspěvek od masar »

A vyplatí se ti to při ceně hotových regulátorů od 310Kč?
Viz zde

Obávám se, že se vlastní sebejednodušší konstrukcí od ceny hotového regulátoru moc lišit nebudeš. :wink:

Jinak budeš potřebovat generátor 3fázového signálu, který bude mít na výstupu tohle: Obrázek
Michaell0071

#3 Příspěvek od Michaell0071 »

To je pravda, že regulátory se cenově pohybují od pár stovek, jenže u toho motoru který chci, aby mi běžel, je doporučený regulátor 40-70 A a tyhle regulátory jsou drahé. Já jen potřebuji, aby mi tento měnič convertoval stejnosměrné napětí na střídavé. Rugulaci nepotřebuji. Zbytečeně bych tak platil za něco co bych vůbec nepoužil u toho originálního regulátoru. Díky za reakci.
Burajko

#4 Příspěvek od Burajko »

Regulaciu potreujes,pretoze 3-faz motor bez nabehovej rampy proste nerozbehnes,okamzite vypadne zo synchra.(zotrvacna sila rotoru + zataze) :wink:
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
masar

#5 Příspěvek od masar »

No bez těch šesti výkonových Mos-Fetů se neobejdeš. A budit je musíš z nějakého generátoru, realizovaného buď specializovaným driverem (např. IRF2130) nebo nějakým MCU (třeba PIC).
Možná by stálo za to vyzkoušet jednoduchý obvod z TTL obvodů:
Obrázek
Stačilo by ho doplnit jen zdrojem pulzů (např. z 555). :wink:

p.s. Obrázky pocházejí z článku, pojednávajícím o vývoji podobné aplikace zde.
Michaell0071

#6 Příspěvek od Michaell0071 »

Předem děkuji za reakce.
Pro masar: Bylo by možné sem dát kompletní schéma?? Já mám elektroniku jako koníček, ale navrhovat schémata to mi fakt moc nejde. Díval ses na ten motor? http://jino.cz/motor-c-3548-05-ray-902.html nebo http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=30517 Je u něj nápsáno že potřebuje regulátor 40 až 70A. Šlo by to s tímto ,,schématem´´ dosáhnout?.
Děkuji mnohokrát.
Atlan

#7 Příspěvek od Atlan »

niesom si isty ci ten motor moze bezat stale na plno...a dalsia vec je jeho uchladenie.
Michaell0071

#8 Příspěvek od Michaell0071 »

Jo to je mi jasné, Myslel jsem ,,stále naplno´´ v tom smyslu že bych nepotřeboval jiné otáčky něž ty co tam na něm budou když k němu připojím tu baterii s měničem. Já bych ho používal nepřetržitě tak max 2 minuty. Nebo k němu dát i aktivní chlazení. To by neměl být problém. Stačí jenom ten měnič vymyslet.
Andrea

#9 Příspěvek od Andrea »

Michaell0071 píše:Já bych ho používal nepřetržitě tak max 2 minuty.

Ona ta chudinka baterka stejně o moc dýl nevydrží.

A jak už ti tu psal Burajko, bez regulace se stejně neobejdeš.
masar

#10 Příspěvek od masar »

Michaell0071 píše:Jo to je mi jasné, Myslel jsem ,,stále naplno´´ v tom smyslu že bych nepotřeboval jiné otáčky něž ty co tam na něm budou když k němu připojím tu baterii s měničem. ...

Z toho mi připadne, že nevíš, jakými otáčkami se točí 3fázový motor. Pojem "naplno" není vypovídající. I s málo výkonným měničem dosáhneš takové otáčky, jaké si zvolíš. V motoru vzniká točivé pole, jehož rychlost (a tím i otáčky) závisí na kmitočtu měniče, nikoliv na jeho maximálním výkonu (potažmo maximálním proudu). Regulace otáček takového měniče je jeho "přirozenou" vlastností a ne nějakou zvláštní výbavou.
A k té amatérské stavbě - je třeba si uvědomit (ach to klišé), že pro bezpečný chod měniče, pracujícího s proudy několika desítek ampér, je nutné zajistit bezpečné střídání zapnutých a vypnutých tranzistorů pomocí tzv. Dead-Time(ů), což jednoduchý obvod znázorněný na předchozím obrázku zřejmě nesplňuje a pokus by mohl dopadnout s kouřovými efekty. Proto upřednostňuji návrh pomocí např. již zmíněného IRF2130 nebo naprogramovaného MCU.
Ale na takový návrh jsou tu zdatnější kolegové. :wink:
Michaell0071

#11 Příspěvek od Michaell0071 »

Děkuji mnohokrát za všechny reakce. Přeji pěkný den.
kokun

#12 Příspěvek od kokun »

A co tě "nutí" k použití střídavého (3-fáz.) motoru - nelze použít raději přímo motor stejnosměrný?

V nabídce toho "PELIKÁNa" je i takový (možná nemá tebou požadované parametry - :nevim: ).
Ale na str. jeho výrobce je těch motorů hafo - nebyl by mezi něma nějaký, co by vyhovoval :?:
A jiných výrobců bude rovněž plná (_!_) :wink:
Honza - kokúň

#13 Příspěvek od Michaell0071 »

Motor chci použít do převodovky, která by měla mít na výstupu velkou sílu.
A střídavý motor má siž sílu sám o sobě, když se k tomu pak ještě připočte síla, která se získá na převodovce.
Stejnosměrné motory podle mě nemají takovou silu. Nebo se mýlím??
Burajko

#14 Příspěvek od Burajko »

Myslim ,ze ked tam das seriovy motor budes mat moment(silu) este vacsi,ale za cenu poklesu otacok.
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
kokun

#15 Příspěvek od kokun »

Michaell0071 píše:Motor chci použít do převodovky, která by měla mít na výstupu velkou sílu.
A střídavý motor má siž sílu sám o sobě, když se k tomu pak ještě připočte síla, která se získá na převodovce.
Stejnosměrné motory podle mě nemají takovou silu. Nebo se mýlím??

Tak, řekl bych, že "sílu" tomu dodá snad výkon toho motoru a nebude v tom až takový rozdíl, zda je na st., či ss. proud - nebo
se mýlím já? - :nevim:
Spíš tam bude hrát roli to, na jakých otáčkách "to pojede". Ale zpřevodováním (dopomala) tomu bude ta "síla" (moment)
snad narůstat, či ne? :roll:
Honza - kokúň

Zpět na „Poradna“