Digitalizace filmů S8 a N8
Moderátor: Moderátoři
Digitalizace filmů S8 a N8
Mám jich tu totiž bednu z osmdesátých let.
Před lety jsem přetáčel tyto filmy jako kino-rip kamcorderem přímo na VHS. V nočním režimu ta kamera měla dostatečně dlouhou expoziční dobu, takže přerušování světla závěrkou projektoru není v záznamu vidět. Ovšem kvalita záznamu na VHS má svá omezení, takže nevýhody takového přepisu se v tom ztratily. Až na jednu - dlouhá expoziční doba sice spolehlivě potlačila vliv nesynchronní závěrky pod pozorovatelnou míru, ale pohyb je trhaný. CCD kamera zjevně snímala méně, než 10 snímků/s a na pásek je ukládala s "televizní" frekvencí 25.
S více otevřenou clonou se frekvence zvýšila, ale zase začal jas obrazu "dýchat".
Problém je v nemožnosti synchronizovat kameru se závěrkou: projektor promítne každé políčko 3x, než dojde k posuvu filmu. Ani při frekvenci 18 snímků/s (Super8), ani při frekvenci 16 snímků/s (Normal8) a nakonec ani při frekvenci 24 snímků/s (oba formáty) nelze bez pozorovatelné změny rychlosti pohybu a tedy i trvání filmu dosáhnout synchronního stavu.
Existuje ještě dnes nějaká kamera, která by si s tím poradila rovnou do digitálu?
S kamerou SCC-303P, kterou jsem zachránil před vyvezením na SD, jsem neuspěl. Sice s USB video grabberem z Lídlu za pětikilo spolupracuje naprosto pohodově a kvalita obrazu naprosto vyhovuje (netrvám na HD natož na FULL HD, on originál z Admiry stejně o mnoho víc detailů neobsahuje), ale, i když v menu nastavím nejdelší čas závěrky (ten se nezobrazuje), je to podle technického popisu pořád 1/60s a obraz zesvětluje a ztmavuje.
Případně: neválí se někomu doma telecine-konvertor s plynulým pohybem předlohového filmu a zrcadlovými bubny, pokud možno zachovalý, bez vůle v převodech, který logicky nemá závěrku a umožňuje tedy při kopírování používat pro projekci i záznam dvě naprosto navzájem nesouvisející frekvence? Aspoň na zapůjčení na dlouhé zimní večery.
Tím výše zmíněným video grabberem jsem prohnal ty kopie z VHS. Tento převod dopadl výborně, ale o nectnostech (zejména krokování) záznamu jsem psal už nahoře, navíc VHSková neostrost mi nekoresponduje s objemem dat - ve formátu mpeg2 to dělá skoro 80MB/min. To takového souboru by se mělo detailů vejít víc.
Digitalizacia
Zdaleka to není jako kopírovat N8 na S8 pomocí dvou kamer, zrcátka a 80mm objektivu z Flexarety. Jedna kamera sloužila za projektor, druhou (ta byla postavená na hlavu) se fotilo pěkně po jednom políčku...
O možnosti přestavět stolní skener na skenování filmů On tvrdí, že kdyby to bylo tak jednoduchý, tak se to používá běžně.
Já tvrdím, že je jen příliš malá poptávka.
Informoval jsi se, kolik by to stálo v nějakém fotostudiu, které má mašinu?