Napätie
Moderátor: Moderátoři
Napätie
Elektrické napětí lze také vyjádřit jako rozdíl elektrických potenciálů v obou bodech v prostoru.
pepo03 píše:Prosim vas, mohly by ste mi niekto jednoducho vysvetlit co je to el. napätie? ....
Bernard píše:pepo03, přečti si znovu své vlákno GND, obě jsou o stejné věci a asi jsi to GND úplně nepochopil.
A kdes byl, když jsi chodil do nějaké 7., či 8. třídy ZŠ? To jsi chodil za školu? Nebo jste neměli fyziku?
Tady (na EB) je to pro tebe už "Vysoká škola" - to ale musíš nejprve odmaturovat
Ond3x píše:... pepo03: Ten rozdíl el. potenciálu si klidně představ jako rozdíl dvou různých délek. Akorát místo abys měřil metrem délku mezi dvěma deskama poličky měříš dvouma drátama voltmetru napětí někde na vývodech rezistoru
Už ho vidím, jak ho "pokopal" skládací metr
pepo03: Ten rozdíl el. potenciálu si klidně představ jako rozdíl dvou různých délek. Akorát místo abys měřil metrem délku mezi dvěma deskama poličky měříš dvouma drátama voltmetru napětí někde na vývodech rezistoru
Zrovna ten primer s metrem bych nepouzil, protoze vysledek zavisi na draze (tady treba pruvesu metru), kdezto v elektrickem poli energie nutna na premisteni naboje mezi dvemi potencialy na draze nezalezi.
bu2520 píše:bohužel ....
Nebudu to tu opisovat celý příspěvek, ale se vším souhlasím.
Například nedávno se někdo někde ptal, co jsou to množiny a já jsem si uvědomil, že jsem se s tímhle pojmem setkal, vím, (tedy věděl jsem ale už jsem zapomněl protože jsem to nikdy nepotřeboval) co s nimi dělat ale k čemu jsem se to vlastně musel učit mi uniklo.
Na tohle téma zajímavě psal pan Richard P. Feynmann třeba jak se v Brazílii (ne)učí fyzika.