rozpojení obvodu při stanoveném napětí
Moderátor: Moderátoři
- superkojot
rozpojení obvodu při stanoveném napětí
- superkojot
-
Straw
Pro úplnost vypínací napětí je dáno poměrem R1 a R2, které tvoří odporový dělič napětí které se porovnáná v komparátoru/schmittově obvodu s referenčním napětím získávaným na D1.
Straw
- superkojot
- superkojot
- superkojot
Zvětšil sem odpor pro histerezi(spojil jsem dva do série) a jeden přemostil spínačem. Když připojím baterie, a obvod se nesepne, na chvilku sepnu spínač - tím se histereze zmenší a obvod se zapne. Kdybych totiž zvedl pouze histerezní napětí, tak by se mi obvod v některých případech nesepnul. Když totiž odebírám velký proud, je rozdíl napětí při a bez zatížení značně velký. Pomocí toho tlačítka mohu obvod zapnout na malý proud, když už se mi na velký vypíná.
Moc díky za odpovědi, bez tohodle webu bych to asi nikdy nepostavil
Re: rozpojení obvodu při stanoveném napětí
superkojot píše:Potřeboval bych poradit nějaký jednoduchý obvod, který mi odpojí baterie od spotřebiče při jejich vybití. Přemýšlím totiž o sestrojení náhradního napájení pro pda z li-ion baterií u kterých je úplné vybití smrtelná záležitost. Takže napětí při odpojení by mohlo být tak kolem 6V.
Zostav si jednoduchý obvod z komparátorom napr. (MAA741 alebo MAA748, ...) Výstup komparátora pripoj do báze spínacieho tranzistora (podľa spotrebiča) cez ktorý budeš spínať spotrebič. Najvodnejšie by bolo použiť tranzistor MOSFET napr. (BUZ10 , IRF740...) , ale pôjde to aj z bipolarom (KU611 , KU612 ,KU607 ,KD139...).
- Oreginal
- Kontaktovat uživatele:
Re: rozpojení obvodu při stanoveném napětí
meno píše:superkojot píše:Potřeboval bych poradit nějaký jednoduchý obvod, který mi odpojí baterie od spotřebiče při jejich vybití. Přemýšlím totiž o sestrojení náhradního napájení pro pda z li-ion baterií u kterých je úplné vybití smrtelná záležitost. Takže napětí při odpojení by mohlo být tak kolem 6V.
Zostav si jednoduchý obvod z komparátorom napr. (MAA741 alebo MAA748, ...) Výstup komparátora pripoj do báze spínacieho tranzistora (podľa spotrebiča) cez ktorý budeš spínať spotrebič. Najvodnejšie by bolo použiť tranzistor MOSFET napr. (BUZ10 , IRF740...) , ale pôjde to aj z bipolarom (KU611 , KU612 ,KU607 ,KD139...).
Komparátor v každém případě např. UA 741, na výstupu 6 z komparátoru tranzistor, který bude spínat relé a do obvodu zakomponovat tlačítko, kterým se to celé nahodí - a ještě něco : na vstup 3 brát stabilizované napětí z 7805 - zkoušel jsem to - funguje to OK.