starší výročí, ale hezký článek . . .
Moderátor: Moderátoři
starší výročí, ale hezký článek . . .
- Přílohy
-
transistor.jpg- (34.46 KiB) Staženo 112 x
BIPOLAR píše:JJ, kde jsou ty časy, když jsem držel s obdivem první tranzistor v ruce 101NU70 a ty tři dlouhé nožičky jsem při pájení držel jednotlivě kombinačkama, aby se miláček nepřehřál.
Tak můj 1. tranzistor byl 102NU70 (stál 26,-Kčs
Když jsem ho později z kapsy ztratil, tak jsem ho i obrečel
- Přílohy
-
cenik.jpg- (112.87 KiB) Staženo 261 x
Ještě v prváku na průmce jsem musel vystačit s týdenním kapesným Žižkou, čili 25,-Kč/týden, když se nedalo zrovna někde přivydělat. Bramborové brigády moc nepomohly, první dva roky jsme si za čtrnáct dní makačky kolem Lipnice vydělali každý kolem 250 korun, to až ve čtvrťáku se to vyšplhalo přes sedm stovek.
Proto jsem ještě do šedesátého devátého raději laboroval s anodovou baterií 45V nebo 90V, žhavicím monočlánkem a lampami 1L31 a 1F31.
S "vysokofrekvenčními" tranzistory 156NU70 jsem začal už kolem šedesátého sedmého roku, krvavě zaplacené dva kousky OC170 jsem o rok později zničil při prvním zapojení (nějaké závěrné napětí báze-emitor mi tehdy nic neříkalo, u ostatních tranzistorů dva tři volty nevadily, ale, co je to driftový tranzistor, jsem se dověděl až o pár pátků později).
Pak jsme zjistili, že ruské tranzistory z Orbity chodí daleko výše a dokonce nám jeden kmital v konvertoru na 2.TV program, zhruba ve stejné době se objevily bulharské a rumunské tranzistory SFT a hlavně T314, s nimiž šlo udělat ručku vysílačku BASI FM na 27MHz podle Amára a na dva kiláky se s ní dovolat, ale vysílačky s jednou RL2,4T1 nebo RL2,4P2 dosvítily mnohem dál...
Jen s tranzistory 103NU71 a trafáčky BT31 a VT31 jsem to zkusil jednou a zanevřel na ně, výkon veškerý žádný a líp je uchladit nešlo...
Tak jsem ještě v sedmdesátém stavěl stereozesilovač s 6N3P a 2xEL84 a další s 6CC42 a 2x 6L31 (ten první ještě jeden z kámošů používá, o osudu ostatních už nevím).
No a to už byla kácéčka, káefka a už jsme měli i na 3NU74 a výkonové křemíky... a vůbec.
- sambiliong
- Přílohy
-
IMG_5783.JPG- (114.11 KiB) Staženo 114 x
-
IMG_5781.JPG- (119.29 KiB) Staženo 145 x
-
IMG_5782.JPG- (109.47 KiB) Staženo 134 x
- Přílohy
-
lampy.jpg- (121.36 KiB) Staženo 183 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Z křemíků to kupodivu nebylo KCéčko, ale spínací KSY62B. Měl jsem z nich postavenou elektronickou sirénu, byly to v podstatě dva multivibrátory, jeden jako tónový generátor a druhý mu periodicky spínal napájení přes RC člen, čímž se dosáhlo typického kolísavého tónu. Stavěli jsme to ve Stanici mladých techniků. Pamatuju si, jak jsem si to vzal do školy v přírodě a pak jsme v noci s klukama dělali holkám noční poplach
Později to byl i Minipřijímač Kňour s KF525 a KC509, pamatuju si jak jsem motal ten toroid a pak marně sháněl keramický kondenzátor 100n, který se tehdy v Tesle nedal sehnat ani omylem...... Vyřešily to dva 47n paralelně, které se tam sotva vešly.
K bateriovým elektronkám 1F33 a 1L33, o kterých se tu zmiňuje Hill, by se moje generace už připlést neměla. Ale tehdy se mi dostala do rukou kniha, kde s nimi bylo několik zapojení. Zaujalo mě to natolik, že jsem si je nakonec sehnal a postavil s nimi dvoulampovku (audion + koncový stupeň) a později, když jsem měl více zkušeností i čtyřlampový superhet podobný Minoru na střední vlny. Anodovou baterii vyřešilo tehdy 6 9V baterií značky "Centra", výroby Bateria Slaný, jedna za 5Kč (za těch 5Kč byly tehdy ve stánku před Teslou dva párky v rohlíku