Probíjející čerpadlo?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
xmarty08

Probíjející čerpadlo?

#1 Příspěvek od xmarty08 »

Měl bych takový dotaz, udělal jsem si takovou zahradní sprchu-horká voda v plastovym sudu na sluníčku a malá ponorka z Baumaxu-je to super, navíc to zapínám na dálku, kde odpojuju fázi. Všechno je v třížilovém provedení a přesto mi včera táta řekl, že to probíjí. Ale i ve vypnutém stavu! Já nic necítím, ale on má nějakou ranku na ruce a přes ní cítí brnění, jsem z toho tak trochu jelen, ale nerad bych pod tím zkapal, nevíte co to dělá? Nedostatečné zemění? Čím to odstranit? :?: DÍKY
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

Předpokládej, že je ponorka v pořádku - Izolační stav a tak podobně. Dál předpokládej, že Ti nkde do vody neprobíjí kabel. Doufám, že dálkový ovládání řešíš přes tovární dálkově ovládanou zásuvkou a prodlužovák, kde je koncovka a kabel mimo dosah stříkající vody.
Problém bych pak viděl jen v tom, že vodu máš v plastové nádrži a trubky jsou plastový určitě taky. Čerpadlo má zřejmě dvojitou izolaci a tudíž nemá zemnění. Roztřikováním vody a čerpáním a "třením" o vnitřní povrch plastových trubek se nabíjí statickou elektřinou a tím máš z celý vodní soustavy kondenzátor. Použij buď ocelovou nádrž, nebo kovový trubky a ty BEZPEČNĚ UZEMNI třeba na vodovod, nebo něco kovovýho, co zakopeš do země (kybl, kus plechu)
Kocur

#3 Příspěvek od Kocur »

Já vodu honím taky laciným čerpadlem do bazénku a oddělil jsem to projistotu trafem,čerpadlo má jen 200W , dnes to vyrábí kdejakej šikmovokej a nevěřím tomu,zvlášt když se mi tam koupou děti.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Však oni to jistí v návodu poznámkou, že máš čerpadlo vypnout, pokud bazén používáš. Jinak bez proudovýho chrániče je to sebevražda...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Poradna“