Dálkové ovládání SONY, jak rozebrat, vyčistit..

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stasek

Dálkové ovládání SONY, jak rozebrat, vyčistit..

#1 Příspěvek od stasek »

Dobrý den, může mi prosím někdo poradit, jak rozdělat dálkové ovládání pro televizi SONY? Je to ještě klasika s obrazovkou Trinitron. Pravděpodobně je to uvnitř zasviněný, protože některý tlačítka nejdou napoprvé a nejvíc používaný vůbec. Tak bych to chtěl vyčistit. Jenže jsem bohužel nezjistil, jak se to rozdělává. Nerad bych to zmrvil. Díky moc za rady.

Přesunuto. Killroy
Rybicka
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Rybicka »

Nejlepší je to nožem. Jako škebli. :P Napřed ale zkontroluj, jestli tam nejsou šroubky. Ale nejspíš nebudou.
Philip_Fry

#3 Příspěvek od Philip_Fry »

Mně se osvědčilo nejdřív celý VDO opatrně zkroutit na obě strany- asi jako když se ždíme hadr. Tím od sebe oba díly (vrchní a spodní) poněkud odlehnou a dá se najít mezírka, kam se strčí silnější kytarové trsátko (nebo podobný tupý nástroj) a s ním se opatrně objede kolem dokola celého ovladače a povolí se západky, které drží kryty u sebe.
p32

#4 Příspěvek od p32 »

Bývá tam šroubek u baterek.
BIPOLAR

#5 Příspěvek od BIPOLAR »

Ne všechny západky ale vydrží i při sebeopatrnějším oddělování :cry: .
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
stasek

#6 Příspěvek od stasek »

Díky za rady, tak už jsem to rozdělal, ale je to celý zapatlaný nějakým lepkavým sajrajtem, připadá mi to úmyslný, jakoby nějaká silikonová vazelina, nebo se mýlím? Na povrchu jsem nepozoroval žádnou vadu, původně jsem si myslel, že tam bude prach a ten se tam vlastně nemohl dostat, protože gumový kobereček s klávesnicí je vlastně tím průhledným lepivým povrchem těsně přilepen na plošném spoji. Co by tedy mohlo způsobovat špatnou funkčnost některých, těch nejvíce ošahaných tlačítek?
kokun

#7 Příspěvek od kokun »

Ten lepkavý sajrajt se tam uvolňuje z té silik. gumy - už se o tom mnohokrát psalo - stačí Hledat 8O :roll:
Honza - kokúň

#8 Příspěvek od Philip_Fry »

Proměř jednotlivé kontaktní plošky na vodivé gumě, časem se ošoupou a přestanou vést. Dá se to opravit nalepením nových kontaktních plošek, prodává se opravná sada s lepidlem. Funguje to spolehlivě.
Killroy
Moderátor

#9 Příspěvek od Killroy »

Přesně. A tady je k tomu vlákno, viz http://elektroworld.info/modules.php?na ... ic&t=23695
Pokud ty tlačítka už nebudou fungovat, použij opravárenskou sadu z AME nebo z GESu..
stasek

#10 Příspěvek od stasek »

Pánové díky moc za podnětné rady, zařídím se podle nich.
Tak jsem to vypral a jelikož jsem to drbal jarem a kartáčem, tak jsem to asi úplně pohnojil. Guma na těch kontaktních ploškách je sice vodivá, ale řádově stovky ohmů, záleží, jak blízko k sobě dám měřící hroty. A to je zřejmě špatně že? :oops:
A jak jsou ty náhradní gumičky asi silný? tady bude místo tak nějaká desetina.
Jancis1

#11 Příspěvek od Jancis1 »

Rádovo stovky ohmov je dobre. Najlepšie je to skúsiť zložiť a uvidíš.
Philip_Fry

#12 Příspěvek od Philip_Fry »

Ja píše Jancis1, odpor řádově ve stovkách Ohm je v pohodě, kolikrát jsem naměřil i hodnoty kolem 50-100kOhm a šlapalo to. Jinak tloušťka náhradních gumiček v sadě je odhadem něco málo pod milimetr, řeší se to tak, že se původní ploška naplocho odřízne a místo ní se nalepí nová.
stasek

#13 Příspěvek od stasek »

Přátelé, ještě jednou díky moc za informace, už to šlape v pohodě, takže vaše rady byly velmi užitečné. :D
jogo

#14 Příspěvek od jogo »

Už je síce po,
ale z mnohých a rôznych skúseností sa jednoznačne prikláňam k názoru, že vzniknutý maz pod gumovou planžetou nemá nič spoločné s potom, či mastnotou rúk, prípadne iným externým znečistením. Vzniká rovnako v DO olepených rôznymi nečistotami, ako aj v DO udržiavaných v úplnej čistote, prípadne starostlivo zabalených v ochrannom púzdre. Tak isto vzniká v DO s rôznymi pevnými tlačítkami. Charakteristický maz vzniká prednostne medzi gumou a DPS, pričom DPS sú v rôznych prevedeniach, tak isto gum. planžety sú z rôznych druhov, farieb, gumy. Sú však niektoré druhy gum. planžiet, kde tento maz nevznikne. Vzniknutý maz je vo všetkých vyššie uvedených kombináciách poväčšinou rovnakého charakteru. Vyjadriť by sa asi mali chemici. Do úvahy by snáď prichádzali použité zmäkčovadlá? - tie by mohli byť v princípe vo všetkých druhoch gúm rovnaké, prípadne by sa k tomu mohol zobrať do úvahy aj stály elektrický potenciál? nachádzajúci sa na DPS - i keď nosná guma vodivá nie je, molekulárne "namáhaná" týmto potenciálom je. Zaujímavé je napríklad u DO Philips, ale nie len u nich, v ktorom sú gum. planžety dve, kde jedna je zanesená úplne a druhá je pritom čistá.
Maz okrem rozleptávania vytvára medzi gum. planžetou a DPS mechanickú zábranu a prechodový odpor, ktorý núti užívateľa vyvíjať na tlačítka neprimeraný tlak, a tým ich druhotne poškodzovať. Preto je potrebné ho čím skôr, a hlavne seriózne, odstrániť.
Kontakty z vodivej gumy by som nikdy nelepil na nezabrúsené staré, pretože sa tým jednoznačne mení zdvih tlačítok.
paran

#15 Příspěvek od paran »

nejsem sice chemik ale vyse zminovany "maz" nejspis zpusobuji vypary z baterii. Dukladne vycisteny ovladac po cca. mesici opet "zablemtany" po vymene za jinou znacku baterii zatim OK.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“