Osciloskop BM464 - závada čas základny BM4646

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PetrL2

Osciloskop BM464 - závada čas základny BM4646

#1 Příspěvek od PetrL2 »

Protože nevlastním servisní dokumentaci s průběhy napětí a jejich hodnotami, hledám zatím bezvýsledně závadu v synchronizaci. Zkouším tedy touto cestou pomoc zdatnějších, kteří by mě "nakopli" správným směrem.

1) nesvítí indikační doutnavka - zesilovač impulzů a doutnavka jsou v pořádku.

2) nelze zasynchronizovat jinak správná zobrazení. Ale cca po 5min. provozu začne synchro pracovat. Obraz "zaskočí" s poměrně slušnou rezervou na potenciometru úrovně. Takto vydrží asi 15min a pak se opět stane labilní a začne ujíždět.

pozn.: doutnavka nesvítí stále.

Předpokládám tedy dvě závady, včetně teplotně závislé součástky, ale nevím kde hledat - fén nepomohl :( .
Schema mám dost nekvalitní, místy se propojení ztrácí a těžko se rozlišuje pouhé překřížení čar od spojených :( :( .

Za pomoc děkuji předem.
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od radekrd »

Tak předně to chce skontrolovat napájecí napětí, jestli se nehýbou. Časová základna je řízena klopným obvoden s tunelovou diodou (velmi choulostivá věc - pozor při manipulaci, nebo měření), jejíž klidový proud je odvozen z napájecího napětí (už nevím kterého, ale mohu případně o víkendu oskenovat schéma). Pokud se hýe napájecí napětí, může to toto dělat.
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#3 Příspěvek od Ivan_Ryger »

RObi to, aj ked privediete impulzy cez externy konektor spredu?

NIeco podobne som mal na svojom osciloskope. Vnutri byva taka pekna blbost, postriebreny kontakt na bloku BP4646 zboku, ktorym sa privadzaju sync. impulzy z vertikalneho zosilnovaca. Skuste to pregumovat gumou.
Alebo potom klasika u tychto osciloskopov, vytiahnut tranzistory z patic a opat zasunut(najme v obvode oddelovaca synch. impulzov a V-zosilnovaca). Postriebrene patice byvaju uplne cierne. Malokedy to byva nieco ine.

Mimochodom, POZOR na ten zdroj. Odporucam skontrolovat, a pokial nejake napatie nesedi, OPATRNE povyberat dosky so stabilizatormi, odstranit lukoprenovy kaucuk z napatovych referencii a skontrolovat, ci nie su ODHNITE vyvody na diodach. Od toho kaucuku totiz vsetko zvycajne skoroduje.
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#4 Příspěvek od Ivan_Ryger »

btw. Pri privedeni sync impulzov spredu, nezabudnite si prepnut na otocnom prepinaci zdroj sync impulzov na externy.
PetrL2

#5 Příspěvek od PetrL2 »

radekrd píše:Tak předně to chce skontrolovat napájecí napětí, jestli se nehýbou...

To by mohlo být - zkontroluji - měřil jsem jenom jednorázově, tak budu měřit po minutách. A fénovat spíš stabilizátory 12V.

Za schéma bych byl moc vděčný - jak jsem psal, moje je moc špatné, zejména dvojlist (BP4646/4). Právě cesta impulzů k E105 klopného obvodu a k E119 nefungujícího indikátoru je prakticky nečitelná.
souba

#6 Příspěvek od souba »

Mám schemata i tišťáky a něco se servisní dokumentace.
Napiš e-mail na SZ a domluvíme se.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“