Tesla Color 430 a teletext ATOLL

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
baso1988

Tesla Color 430 a teletext ATOLL

#1 Příspěvek od baso1988 »

Zdravím,
nedávno jsem sehnal za symbolickou cenu desku teletextu pro řadu C416. Je to výrobek ATOLL electronic Havířov s označením ATX31U+ (viz foto). Chtěl bych se zeptat jestli někdo nemá schema zapojení nebo aspoň seznam kam připojit jednotlivé piny.

Deska teletextu je údajně určena pro všechny Colorky s U806D. Chtěl bych ji vestavit do C439, ve které je deska mezistyku, "vanička" sestavená a deska DO z C430. Deska přijímače DO u C430 sice využívá U806D ale jinak je dost odlišná od desky DO C416/425/437/439 (bez napěťové syntézy), takže si nejsem jistý jestli bude s komponentama z C430 teletext kompatibilní.

Díky.

ObrázekObrázek
Naposledy upravil(a) baso1988 dne 25 říj 2010, 04:58, celkem upraveno 1 x.
Dixis

#2 Příspěvek od Dixis »

Někde mám originál návod na dodělání teletextu do C416, snad by ti to pomohlo, jen jsem až do poloviny listopadu v zahraničí. Nevím kolik listů to má, ale skusím to naskenovat. Pošli mail.

Dixis
masar

#3 Příspěvek od masar »

Uploadoval jsem to zde
:wink:
baso1988

#4 Příspěvek od baso1988 »

Díky moc, většinu vývodů se mě sice podařilo už identifikovat za pomoci sch. C428 (až na D0, DI) ale s komplet manuálem je to o něčem jiném 8-) .

Měl bych ještě jeden dotaz ohledně té C430, nevím jestli se vyplatí zakládat nový topic, nejdřív to zkusím tady.

Delší dobu jsem na bastlení neměl čas a zjistil jsem, že od doby co UPC měnilo nabídku a i rozložení programů na jednotlivých kanálech má Colorka problém se zvukem... buďto je zvuk zarušený nebo dokonce chytám celkem čistě zvuk sousedního kanálu :? . Dřív jsem tady někde četl, že problém je v tom, že poskytovatelé kabel. televize skládají kanály těsně vedle sebe a starší přijímače na to nejsou stavěné. Řešení problému jsem ale nenašel. Ví někdo jak na to než se do toho pustím? Zatím jsem jen zkusil vyměnit obě plechovky (KV a OMF) abych eliminoval shodu náhod, a bez výsledku takže problém bude opravdu způsobený UPCčkem... :roll:

Ještě jednou díky za schéma.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Se změnou programové nabídky začala UPC používat TV normu CCIR B/G, tedy tzv. EURO - odstup nosných zvuku 5,5MHz a 5,74MHz. Zkus vyměnit ve zvukovém dílu zvukový filtr F2 SFE 5,5 na nový nebo za dvojitý SFW 5,5 pro dosažení lepší selektivity.
Další pomoc je vhodná jen v případě, že už vůbec nemáš dostupný signál se zvukem podle "naší" normy, a to vyměnit PAV filtr na vstupu OMF za užší. Teď si nevzpomínám přesně na typové označení, ale náš má v označení K a dáš tam stejně značený, ale místo K bude G.
Není také vyloučené, že je nepatrně rozladěný (nebo dokonce zkratovaný) obvod diskriminátoru, dělalo se to u nových televizí, když byly problémy se zvukem 6,5MHz. Ale to bych si nechal až jako poslední možnost, na cívky v Teslách se obvykle nemusí po celá léta sahat.
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“