Zapojeni ohmmetru s OZ
Moderátor: Moderátoři
Zapojeni ohmmetru s OZ
Mám jako konstrukční práci teoreticky sestavit ohmmetr s OZ, samotný ohmetr už mám vyřešený, ale potřebuju poradit s ochranou před vyšším proudem než je na výstupu dovoleno.
odpor R2 bude jako Rx a potřebuju vyřešit případ, že Rx odpojím, na výstupu bude tedy napětí 9V a jí potřebuju max. 7V, R1 bude 1k a R2 můžu měnit v rozsahu 0-1k.
odporem Rp pak budu nastavovat proud který bude procházet měřidlem- ampérmetrem (bude mít max. proud 100 uA) Ampérmetr bude pak lineárně ocejchován a bude plnit funkci ohmetru.
Pokud tedy odpojím Rx bude na výstupu 9V a to potřebuju vyřešit buď prvním nebo druhým způsobem, v prvním případě bude na výstupu 7,5 V a bude mírný přesah- to už mi učitel schválil.
Já chci ale udělat elegantnější řešení a to tak aby na výstupu byla 0, nebo prakticky téměř 0, chci se tedy zeptat, jestli tak 2 zapojení bude fungovat ? a na výstupu bude napětí Uce, které bude zhruba 0,1 V ??
- Přílohy
-
zapojení s OZ.jpg- (183.23 KiB) Staženo 151 x
Dej tam od zenerky ještě jeden odpor (kolem 680 ohmů až 1k) proti zemi, aby až po zenerovo napětí nepřesáhl úbytek na tomto odporu 0,65V a tranzistor neotevřel.
Zenerku pochopitelně v tomto případě musíš zapojit přímo na výstup operáku, bez odporu mezi nimi.
To, co by třeba v jiné aplikaci totiž ještě výrazně nevadilo, u měřicího přístroje může způsobit nepřípustnou chybu měření.
EDIT: kurňa, než jsem to dopsal, už to tu bylo...
Šlo mi hlavně o to, jeslti to můžu udělat jinak než je uvedeno v prvním zapojení.
Jinak zbytečnou citaci celého mého příspěvku jsem ti smazal, reagoval jsi přece v bezprostředně následujícím. Na odpověď je tu tlačítko
nad a pod vláknem. Citace používej, prosím, jen v případě reakce na příspěvky aspoň "přes jeden" nebo cituj jen část příspěvku, pokud nereaguješ na celý.
Díky, Hill
A mně se to nelíbilo že to prostě bude ukazovat přes rozsah. Radši jsme to chtěl vyřešit tak jak je to řešeno na digitálních přístrojích. aby to ukazovalo 0, nebo -1.. což na analogu nejde.
A tak mě napadlo tohle, ale právě sem si nebyl jistej jestli to bude fungovat, takže děkuju za opravu.