navíjení tlumivky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
555

navíjení tlumivky

#1 Příspěvek od 555 »

prosím vás pokouším se převinout tlumivku (magnet má do tvaru E)podařilo se mi ale ten magnet rozlomit dokonce na dvou místech.dá se to nějak slepit (a jeslti ano tak čím)aby to nemělo žádný vliv?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Jestli je to ferit, tak to jde slepit nějakým dobrým vteřiňákem - já z osobní zkušenosti doporučuju značku LOCTITE, popřípadě UHU. Jediný problém může nastat v momentě, kdy to jádro bude v magnetickém obvodu s vysokou frekvencí a velkým sycením a začne se ztrátovou energií při přemagnetovávání OHŘÍVAT - to ty vteřiňáky moc nemilují a můžou povolit. Jediný vliv na kvalitu magnetického obvodu ten slep bude mít v tom, že o malý zlomek zvětší "rozptýlenou mezeru" vloženou do magnetického obvodu. Pozor na to, jestli je to vf laděný obvod (oscilátor nebo nějaká mezifrekvence, filtr a pod) - ta mezera ho může totálně rozladit.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
procesor

#3 Příspěvek od procesor »

Klasický epoxid je naj, aj teplo znáša nad 100°C. Ak je dobre namiešaný, odmastené plochy, ulomí sa znovu, ale inde.
555

#4 Příspěvek od 555 »

dekuji moc.ano ferit to je.je to do obvodu kde je VN.
kassquit

#5 Příspěvek od kassquit »

EKKAR píše:Jestli je to ferit, tak to jde slepit nějakým dobrým vteřiňákem

"vteřiňáky" alebo tiez aj sekundove lepidla su dobre pre siroku laicku verejnost, ktora akosi podvedome ocakava, ze ked niekde nieco prilepi, tak to po chvili aj tak odpadne.

Myslim, ze ludia citajuci bastlirnu nie su lamy a dokazu pouzivat aj trosku sofistikovanejsie lepidla. A tak nechapem, ked sam predpokladas ohrev lepeneho miesta, ze mu odporucas lepidlo ktore ten ohrev nema rado. Nie je nic horsie ako sa pokusat zlepit nieco co uz bolo lepene nejakym vselepidlom ktore nikdy nic nezlepi, ale dokonale zaserie stycne plochy ktore sa uz potom nedaju ocistit.

Ja by som pouzil dvojzlozkovy epoxid, ako uz niekto vyssie pisal, napriklad CHS-EPOXY 371, ked to tymto zlepis, to skor zlomis niekde inde ako v lepenom spoji.
555

#6 Příspěvek od 555 »

takže epoxidem teda je to nejlepsi jak sem pochopil
kassquit

#7 Příspěvek od kassquit »

urcite existuje aj nejaka uplne super specialita na ferit, ale ten epoxid ti to urcite spolahlivo zalepi a 1/4 kilove balenie nie je drahe a vydrzi ti na velmi dlhu dobu a zalepis s tym takmer vsetko, okrem spojov ktore maju ostat ohybne. Len je s tym trosku babracka, ze to treba miesat dve zlozky pricom katalyzator/tvrdidlo je zieravina,ale to su len take drobne nevyhody:-)

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.
Hill
bu2520

#8 Příspěvek od bu2520 »

bohužel já patřím mezi lamy kterým se nikdy nepodaří epoxid namíchat . Co pamatuju i když jsem se snažil odměřit co nejpečlivěji poměry většinou mi vytvořené lepidlo zůstalo na omak lepkavé po několik dní a nevytvrdilo. :(
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Na niektore veci je prave sekundove lepidlo to najlepsie. Vraj aj na ferit, ale este som ho nepotreboval lepit.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Ono je sice hezký doporučit epoxid, jenže ne vždycky je to lepeno do ohřívaného místa - já navrhnul jednu alternativu, vy druhou - tak se přestaňte kasat, jakej já jsem vůl, když radím vteřiňák, když jste málokdo ten Loctite nebo Uhu vyzkoušeli. Obě značky jsou osvědčená průmyslová lepidla a já nemůžu za to, že vyrábějí celou paletu nejrůznějších druhů těchto lepidel - od těch nejlacinějších až po ty, používané v aerokosmickém průmyslu. Že vy jste nikdy nevyzkoušeli nic OPRAVDU KVALITNÍHO od uvedených výrobců, ale místo toho jen nějaké náhražky nebo padělky koupené za dvacku od větví na tržnici, za to já nemůžu. Moje zkušenost je taková, že pokud se něco slepí průmyslovým "prstolepem" značky Loctite, rozhodně to není jen "zablitá styčná plocha a odolnost žádná" - naopak, vlepují se s tím i některé KOVOVÉ vkládací díly do forem určených na tváření roztavených plastů - pracovní teploty ve formě se pohybují kolem 60-80°C a slep naprosto v pohodě drží... Takže s tím odsuzováním vteřinových lepidel brzděte, pánové.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
FERYACT

#11 Příspěvek od FERYACT »

Rozdíl mezi vteřinovým lepidlem a epoxydem je v tom že jedno je rychlé
a druhé pomalejší.A podle toho si je volím.Slepuji li např plochý řemen
použiju vteřinové protože se musím trefit na správné místo a přímo v rukách mi lepidlo zaschne.Chci li lepit nerovnou tvrdou ploch/ferit/musím
se chvilku trefovat na správné místo a vítám že epoxy hned nezasychá.
Lepení je třeba silně zatížit.
Jestli ti slepovaný ferit nebude zlobit ti nikdo nezaručí.
procesor

#12 Příspěvek od procesor »

Hrnček s Al=6000 to je v pohode s tým sekunďákom a možno ťažko niečo je pepšie ohľadom toho Al.
Odlomený ferit už nemusí splniť požiadavku na styčnú plochu pre tento typ lepidla vzhľadom na princíp vzniku prídržnej sily.
masar

#13 Příspěvek od masar »

Také doporučuji Loctite. :wink:
yakl

#14 Příspěvek od yakl »

Kyanoakrylátové "sekundové" lepidlá nie sú na zábavu, boli používané na lepenie laboratórnych pomôcok. U nás v dopravnom podniku zavádzali technológiu výroby tesnení typu "O" krúžok rôznych rozmerov z odrezaného profilu gumy zlepením čelných plôch. Ono to napodiv fungovalo. Aspoň s tým sekunďákom, ktoré Maďari na to doniesli. Existuje niekoľko iniciátorov na lepenie aj takých povrchov, ktoré bez inicializácie sekundové lepidlo nelepí.
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Například koncentrované organické kyseliny, jako mravenčí a podobně.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“