Jak jednoduše spínat 220V pomocí PC motherboardu?
Moderátor: Moderátoři
-
Jura007
Jak jednoduše spínat 220V pomocí PC motherboardu?
Dělám to proto, že bedýnky Hercules které před lety stály ke 2000Kč slušně hrají ale taky dobře hučí - a podle recenze všem. Relé za 20Kč vložit dokážu, ale odstranit brum není tak jednoduché.
Neodvařím si tím desku?
Doporučujete vložit optočlen? Jaký?
Mám chtít nějaké zvláštní relé aby mu nevadilo to co se děje na kontaktu ventilátoru? Nevím jestli jsou otáčky řízeny napětím nebo pulzy a nevím jak na to bude reagovat to relé.
Díky, J.
-
Jura007
Mám ještě řešit u relé něco jiného než spínací proudy/napětí, třeba že existuje nějaký typ relé kde je menší pravděpodobnost že při nehodě prostřelí 220 do 12v větve?
Já tenkrát použil tohle.
-
Návštěvník
Rozhodl jsem se použít variantu s polovodiči, alespoň do doby než vynalezneme celovodiče...Mimo jiné i proto že relé už jsem viděl ale SSR jste mě objevili Vy. A taky proto, že nevím co je to antiparalelní dioda k relé. Mám tedy doma inspirovan Bretou S26MD01. A nyni kontrolni otazka cloveka ktery se s ohmovym zakonem setkal naposledy u matury:
Na 220V strane mam kontakty T1,T2 a G. Fazi pripojim na T1, ovládaná fáze půjde z T2 a G nechám volné? nebo tam připojím odbočku z nuláku?
Na vstupní straně 12v připojím +12v z PC zdroje na anodu a -12v na katodu. Na jeden z kontaktů musím dát odpor. V typovém listu je typcký V(forward)=1,2V, max 1,4V při I(forward)=20mA. Maximální reverse current je 10uA při V(reverse)=3V. Jak z toho spočítám velikost odporu? Jako úbytek 10,8V při proudu 10uA, tedy r=u/i=10,8 / 0,00001=1Mohm? To je asi blbost ze?
Muzu pajet klasickou trafopajkou dráty přímo na kontakty?
(Info pro ty co o mě pochybují - v pojistkách nemám zastrkané hřebíky:-)