Leningrad 6 ukazuje stále polojasno a jasněji
Moderátor: Moderátoři
Leningrad 6 ukazuje stále polojasno a jasněji
Vycházelo to líp, než tvrdí zákony optiky, ale pak jsem přišel na to, že od určité úrovně osvětlení dolů ručka expozimetru neklesne, přesněji ukazuje jen v rozsahu od půlky stupnice do plné výchylky. Po odpojení baterie klesla na nulu (viz foto).
Skutečně: fotoodpor v kovovém pouzdře s čelním okénkem má bez ohledu na dobu zatemnění maximální odpor 26k. Dnes odpoledne (jasno, slunečno) mu klesl odpor pod kalotou na 1k05. To je příliš malý poměr odporů - ve tmě by měl naměřený odpor limitovat k nekonečnu.
S takovou vadou fotoodporu jsem se ještě nesetkal. Byl celá léta v originálním pouzdře, uzavřený v černé tašce, bez baterie. Navíc je fotoodpor hermeticky uzavřený, čili klimatické podmínky pro dlouhověkost naprosto ideální.
Máte někdo nějakou podobnou zkušenost, případně víte, kam pro náhradu tohoto fotoodporu?
- Přílohy
-
expozimetr_L6.jpg- To je ten expozimetr, r.v. tuším 1983. Posledních 15 let jsem ho nepotřeboval.
- (63.55 KiB) Staženo 343 x
EDIT: našle jsem fotku z Leningradu - bílá noc - foceno v noci 23:25...
- Přílohy
-
bílá noc.jpg- (131.13 KiB) Staženo 337 x
Bohužel, CCCP fotoodpory tohle dělaly, měl jsem naprosto stejnej expozimetr od tchána - a s naprosto shodnou závadou. Fotoodpor přestal fotoodporovat a bylo vymalováno. Bohužel Meopťácký expozimetry se selenovým fotočlánkem bývají v podobným stavu - a nová profesionální technika je finančně někde úplně jinde...
A kutilmile - nelituju tě
K fotoaparátům, na nichž jde nastavit čas závěrky stále ještě po násobcích dvou a clonová čísla po odmocnině ze dvou a mezipolohu interpolovat...
Pořád čekám, kdy se procesor objeví v rukojeti zednické lžíce k jejímu vyvážení, aby zbytečně nenamáhala zápěstí při nahazování, ve sněhovém hrablu pro řízení úhlu podebrání, aby sníh šlo odklízet po odložení jinak nezbytných francouzských holí...
http://www.sun-tech.biz/CdS_sensor_photocontrols.html tady se zaručujou na 12 let...
zkus tam vrazit třeba tohle jako náhradu a poladit trimrama do rozsahu.
http://www.ges.cz/-ldr-07-10-ges05101428.html
Katalog z Blatné mám (konečně - jsem s jejich techniky už delší dobu v kontaktu, ať už šlo o nápravu nabídky zapalovacích kabelů na litrové tříválce Suzuki, nebo o fotoodpory, které vidí až do UV oblasti), ale bohužel v nabídce není náš fotoodpor v hermetickém pouzdře o vnějším průměru 5mm s průměrem aktivní plochy 2,8mm. Takový v expozimetru je, ale už na něm netrvám.