CÍVKA - MAGNETO

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
SERDA

CÍVKA - MAGNETO

#1 Příspěvek od SERDA »

Ahoj pánové,
prosím o radu - dá se nějak změřit tato cívka zapalování, je ze starého čtyřtaktu zn. BOSCH. Mám pouze takovej lepší multi měřák, event co kam připojit.
Hledám tu už od rána nějaký podobný vlákno, ale o měření jsem nic nenašel.
Díky moc. Jirka
Přílohy
PB020014.JPG
(198.9 KiB) Staženo 135 x
Serda124
DELONG

#2 Příspěvek od DELONG »

Však tam pripoj 6V žiarovku a ak sa rozsvecuje alebo žhavý vlákno tak je OK. Poprípade pripoj starí analógovy avomet nie digitál a aj ten ti niečo ukáže :wink:
Medzizávitový skrat ti neukáže ani jeden z týchto prístrojov na meranie.Ešte zmeraj odpor medzi kostrou a koncom vynutia tej cievky a máš to.
Dingo7

#3 Příspěvek od Dingo7 »

Samozřejmě se dá změřit i obyčejným multimetrem - ale pouze informativně :wink: jestli není vinutí přerušené.

Vpodstatě jsou podobníé cívky ve starých motorech ČZ125 a 150, pak Jaweta, Stadion.

Tyto údaje ber jen pouze jako informativní
dvě změřené cívky ze Stadiona:

primár 1,2 až 1,3ohmu
sekundár 3k6 až 3k7

a jedna cívka z ČZ150:

primár 0,6ohmu
sekundár 6k5
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

U starých strojů bývá stejně často problém s magnetem . Cívku bych odzkoušel u známého co má pincka , šoupl bych ji místo zapalovačky tam . A jestli dá jiskru , dobrou jiskru , tak honit to magneto .
Dingo7

#5 Příspěvek od Dingo7 »

BOBOBO: mám tady dvě magneta(rotory ze Stadiona a 3ks rotorů z ČZ150) a ani jeden rotor není "slabý"
A naopak u těchto cívek bývá problém ten, že po montáži odrušené fajfky a třeba i svíčky se časem probije VN vinutí a "indučka" se tak může akorát zahodit (běžný stav u Stadionů a číz)
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Však já se Tebou nepřu . Jenom jsem mu poslal návrh co a jak má zkoušet , to jsi mu neozřejmil . A Tvůj poznatek se zapojením odrušovacích prvků vítám , další know-how . :D Pokud si dovolíš tvrdit , že to magnetem nebude , tak ať zkouší s ním , já proti tomu nic nemám . Ale musí ošetřit elektriku uvnitř-primární okruh a laborovat s úhlem sepnutí , vyměnit preventivně kond za určitě dobrý atd .....
Dingo7

#7 Příspěvek od Dingo7 »

No on to není tak poznatek, jako spíš běžný stav. Zrovna tak ty cívky mohly odejít stářím, ale je zajímavé, že ty nefukční mají jedno společné - na konci kabelu byla vždy odrušená fajfka.
A není to moje zkušenost, ale zkušenost právě lidí kteří se v totmo pohybují. Respektive jsou to posbírané zkušenosti různých lidí, které jsou v tomto případě podezřele shodné.
SERDA

#8 Příspěvek od SERDA »

kluci díky za info, jde mě jen o to jestli neni v háji tedy přerušená. Čili to napíchnu kostru a konec cívky? No jinak měnit to nemužu páč je to velký, je to ze starýho trakturka, snad jedinej v cz.
Serda124
SERDA

#9 Příspěvek od SERDA »

Tak jsem měřil, kostra konec cívky(kabel do fajky) - 5,7 nastaveno 20k . Je to dobře? Dík
Jinak fajka je tam plechová.
Serda124
Dingo7

#10 Příspěvek od Dingo7 »

No ještě dát mezi kontakty kladívka papírek a změřit kostru a kladívko :wink: tam bys měl mít rozsah 200 (ohm) a nejdřív si spoj měřicí hroty uvidíš nějakou hodnotu, většinou kolem 0,3 až 0,5 a poté změř tu cívku mezi kostrou a kontaktem kladívka a od naměřené hodnoty odečti tu hodnotu co jsi naměřil při spojených měřicích hrotech. Dostaneš tak "přibližně přesnou" hodnotu primáru.

Sekundár se zdá být ok - nepřerušený jak jsi sám zjistil.
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Nepřerušený neznamená bez mezizávitového zkratu . A nasaď jen tak magneto , najeď tak , aby se rozeplo kadívko a měř odpor tam -bez zapojené cívky . Musí být nekonečno . Jinak pořádně umýt , vysušit . A pozor i na ten kondík .
SERDA

#12 Příspěvek od SERDA »

Dingo - uz sem starej knedlik a teprv se učím s multi měřit tak to nějak neumim přepočítat. Tak rozsah 200 mezi hroty 0,1 a naměřeno kostra papír kladívko 1,0
BOBO - ted s tim nic neudělám leč proběhla komplet rozborka
Serda124
Dingo7

#13 Příspěvek od Dingo7 »

1-0,1 je 0,9ohmu což je zřejmě OK :D Jak sis všim, Stadion má 1,2 a číza prozměnu 0,6.

Vzhledem k tomu, jinou cívku nikdo nemá aby provedl měření, tak holt naměřené údaje budeme brát informativně jako OK.
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud nedá jiskru , tak znova a změřit ten izolační stav kladívka .
SERDA

#15 Příspěvek od SERDA »

BOBO, neboj se to popsat pro blba jak jsem psal starej ... - co kam připojit
Jinak díky všem
Serda124
Odpovědět

Zpět na „Poradna“