Regulator podlahoveho vykurovania

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
miror

Regulator podlahoveho vykurovania

#1 Příspěvek od miror »

Zdravim, potreboval by som urobit regulator na podlahove vykurovanie pred garazou.Povodne som to chcel riesit "klasicky",ale cim viac som o tom rozmyslal tym viac som prichadzal k presvedceniu ze sa bez procesora nezaobidem.No a to je ten problem ze ja programovat neviem tak sa chcem spytat ci by sa tu nenasiel niekto kto by bol ochotny nieco take spravit (samozrejme nie zadarmo :wink: ).Islo by o tri cidla - termostaty .Jedno cidlo by meralo teplotu povrchu cca. od +3 do-10 a riadilo by cidla 2a3,teda tie by sa zapinali az ked by teplota na cidle 1 poklesla pod nastavenu hodnotu.cidla 2a3 by udrziavali nastavenu teplotu cca 10 stupnov linearna alebo PWM regulacia .Detaily by som riesil az ked by sa niekto na to dal .Riesil som to uz v poradni ale neuspesne tak to skusam tu kde je viac programovania schopnych odbornikov.
Naposledy upravil(a) miror dne 03 lis 2010, 21:50, celkem upraveno 1 x.
procesor

#2 Příspěvek od procesor »

:roll: Už s dvomi čidlami sa to takto zauzlí...ibaže to jedno bude pred susedovou nevyhrievanou podlahou.
IO

#3 Příspěvek od IO »

Jak to vlastně myslíš? Prvním čidlem chceš zapínat další čidla nebo už smyčky podlahového topení? Pokud to má být tak jak píšeš tak přeci stačí zapojit kontakty obyčejných čidel do série.
Nevím jestli má u podlahového topení smysl regulace PWM - má velkou setrvačnost. Pokud už z nějakého důvodu regulovat tak třeba na několik minut zapnout a zase vypnout. S PWM to bude nějspíš fungovat jako rádiová rušička a dostaneš pokutu nebo od sousedů přes :oops: .....
Zkus zapátrat u výrobců systémů podlahového vytápění a vyhřívání okapů apod. oni podobné aplikace dělají a sledují nejen teploty ale i vlhkost atd. aby se systém nezapínal zbytečně (to že mrzne neznamená že je nutno vyhřívat).
miror

#4 Příspěvek od miror »

Nie,nie.... asi som to zle napisal .Ja viem ako (na akom principe) pracuju tie komercne regulatory mam to nastudovane od zadu aj od predu. To cidlo1 ako som ho nazval snima teplotu povrchu teda je to obycajny teplomer-termostat. Tie dalsie cidla2,3 to su tie snimace vlhkosti o ktorych hovoris a tie pracuju na principe ohrevu odporovym drotom a v nich sa prave sleduje a udrziava teplota na urcitej hranici cca 10 stupnov aby sa nasledne na nich roztapal sneh alebo lad (lebo cerstvy prasan nema dostatocnu vodivost)a to je ten signal (voda) na zaklade ktoreho sa zapina ohrev.Takze este raz teplota musi byt na cidle 1 pod cca. 3 stupne vtedy sa az zapne vyhrievanie snimacov 2,3 vlhkosti (dovtedy to nebolo potrebne lebo sa predpoklada ze cca.nad 3 stupne nesnezi ani nemrzne) na to potrebujem tu PWM regulaciu alebo linearnu nieco ako regulacia ventilatora v PC aby sa urziavala na tych snimacoch 2,3 teplota na cca 10 st.a ak su splnene tieto dve podmienky teplota pod 3 st.a vlhkost na snimacoch(sneh,lad) az v tedy sa zapne vyhrievanie a vypne sa bud ak na niektorom snimaci zanikne vlhkost (vysusi sa) alebo casovo sa nadstavy dobeh vyhrievania napr.30min.Dufam ze uz je jasne co potrebujem,ak nie piste :wink: .
Chenzee

#5 Příspěvek od Chenzee »

Oni totiž ty čidla 2 a 3 nejsou čidla jako taková (to je omyl, který mi dost zamotal též hlavu), spíš bych to nazval sondami, které zjišťují, zda je potřeba hřát podlahu nebo ne. Jejich umístění nebude v zemi, kde budou i topné rohože, ale někde jinde nad zemí, kde budou dle dopadajícího sněhu nebo námrazy a následného roztávání těchto zimních sr... (proto topení řízené PWM na "konstantních" 10°C) snímat vlhkost z těchto sond a vyhodnocovat, zda je potřeba topit rohože či nikoliv. Takže ty sondy 2 a 3 jsou teplotní čidlo, topení a snímač vlhkosti in one. Z toho tedy leze informace nějaké ŘJ, která to vyhodnocuje. No a aby tyto dvě sondy nespotřebovávaly energii když je to zbytečné, je tam čidlo 1, které povoluje jejich funkci v nastaveném rozsahu [aktuálně zmíněný rozsah +3až-10°C --- je předpoklad, že mimo tyto teploty nebude sněžit (nebo to hned bude tát) a holomráz nezpůsobuje kluzký povrch]. To pro vysvětlení ostatním. :wink:
Žádnej učenej z nebe nespadl ...
miror

#6 Příspěvek od miror »

Tak tak ako pise Chenzee ,len by som poopravil ze tie snimace 2,3 musia byt v zemi vo vyhrievanom priestore aby po nich tiekla voda s roztopeneho snehu az pokial sa sneh neroztopi co je jedna z moznosti ako vyhrievanie vypnut.
Banda

#7 Příspěvek od Banda »

Ty podrobnosti klidně vypracuj a zveřejni, stejně to budeš muset udělat a tak každý bude hned vědět do čeho jde.
Začal bych co všechno se bude měřit a o jaké signály se jedná.
Kolik vstupů a výstupů, schéma atd.
miror

#8 Příspěvek od miror »

Ono v podstate ani nie je co pisat ,lebo uz som v podstate vsetko napisal ale ak by to pomoho tak asi takto:
Cidlo 1-nejake cidlo teploty NTC,PTC, Pt100 to je jedno rozsah cca +3 zapne -10 vypne (moznost nadstavit),riadi zapinanie senzorov 2,3.
senzory 2,3 taktiez cidlo teploty NTC, PTC, PT100 zapinaju sa na zaklade cidla1 a udrziava sa na nich teplota cca. 10 stupnov PWM regulacia(nie je podmienka da sa dorobit aj s OZ).Vystup zo senzorov by som uz riesil cez OZ a rele.Vypinanie vyhrivania ako som uz pisal na zaklade zaniku vlhkosti na cidlach alebo casovo cca.od 10min.do 3hod.Napajanie 12V.
procesor

#9 Příspěvek od procesor »

S NTC, PTC, P100 vlhkosť vodu nezosnímaš.
miror

#10 Příspěvek od miror »

procesor píše:S NTC, PTC, P100 vlhkosť vodu nezosnímaš.

prosim ta precitaj si prispevok od Chenzeeho a nad nim odomna je to tam rozpisane myslim ze dost podrobne :wink:
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“