Životnost suchého olověného aukumulátoru
Moderátor: Moderátoři
Životnost suchého olověného aukumulátoru
akumulátory zejména větších kapacit i v suchém provedení.Jaká je životnost takového suchého akumulátoru? Lze jej zprovoznit i po mnoha letech? Mám suchý akumulátor AKUMA 125 Ah jehož stáří je téměř 18
roků a chci jej použít na provizorní osvětlení 12V v zahradní chatce.Stojí
za námahu (čas a cena aku kyseliny) tento akumulátor oživovat,nebo jej
rovnou odvézd do sběrného dvora.V kladném případě jaký doporučujete
postup oživení?
Petr
Poviem priklad. Bola uz baterka cca 6 rocna, sucha. Prislo k jej pouzitiu, nalial som do nej kyselinu akumulatorovu, myslim ze 37% a baterka bola k pouzitiu. Tieto baterky potom drzali aj 10 rokov. Skutocne boli dobre.
Neda sa to porovnat s terajsimi bateriami.
A samozřejmě se je potřeba o akumulátor starat! Pak vydrží dlouho - pokud to nebyl nějaký výrobní zmetek.
A můj názor je ten, že pokud je aku suchý(neprobíhá tam vlastně žádná reakce), uzavřený a skladovaný při nějaké rozumné a stejné teplotě tak by měl určitě nějakou desítku let vydržet a po zprovoznění by měl spolehlivě fungovat. Ale jak říkám, je to jen můj názor. Každá věc stárne.
Naproti tomu akumulátory prodávané jako SUCHÉ NABITÉ už měly hmotu desek s vytvořenou síranovou vrstvou a stačilo je nalít elektrolytem s předepsanou hustotou a mohly se ihned používat - sice se doporučovalo je nechat několik hodin nabíjet proudem 0,1C, aby se doformovaly, ale v případě potřeby se daly nalít a cca po 30 minutách (vybublání vzduchu) a po doplnění elektrolytu na správnou výšku hladiny je bylo možno naprosto normálně používat - byly schopné ihned nastartovat auto.
A kutilmile - nelituju tě
- kevin_mitnick