DCF signál

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
stolek

DCF signál

#1 Příspěvek od stolek »

Mám doma 3 hodiny řízené DCF , 2 tovární, jedny home made, chodily naprosto spolehlivě, ale už asi týden ani jedny nezachytily signál DCF. Chytáte někdo v současnosti DCF, nebo nevíte, zda-li např. je snížen výkon nebo podobně ?
Díky.
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

DCF se tady dost obšírně řešilo, použij vyhledávač.
..to bude jen ňákej odpůrek
Zolda

#3 Příspěvek od Zolda »

nejspíš nějaké rušení. DCF jede normálně, alespoň u mne.
Banda

#4 Příspěvek od Banda »

u mě taky, jen jeden budík je mimo, ale chyba je nejspíš u něj
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#5 Příspěvek od PeteBurns »

Odkiaľ sa ten signál vysiela? Niekde z Nemecka? Pozerám na meteostanicu - tiež ho v pohode chytila, takže chyba bude vo vašom TV prijímači :lol:
Banda

#6 Příspěvek od Banda »

Jj, myslím že Frankfurt.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Mezi Mainhausenem a Mainflingenem u Frankfurtu, kolem těchto vysílačů se sbíhají dálnice A3 a A45.
takto vypadá shora.
Má dvě části - rozsáhlejší severní a menší jižní - anténní systémy tvoří příhradové stožáry s drátovými nástavci typu T nebo klecovými anténami jsou vysoké 120 až 200m. Jeden z nich vysílá právě DCF77.
Ostatní antény slouží pro šíření jiných dlouhovlnných služeb, jako HDO na 129,1kHz (DCF49) - toto se ukázalo levnější, než sjednocovat s bývalou NDR systémy HDO šířeného po energetické síti. Vlastně tímto signálem jsou pravidelně synchronizované jinak nezávisle fungující spínací hodiny, ovládací povely se využívají jen v nutných případech a pravidelně jen k ovládání veřejného osvětlení. Jen na okraj - tento systém převzali i Maďaři (vysílač HGA22 Lakihegy 135,6kHz).
Pak je tam vysílač DGPS pro geodetické účely.
Středovlnný vysílač v současné době (od dubna 2007) šíří program Evangelium Radio pro dálkový příjem večer a ráno - vysílač je zajímavý tím, že střední stožár je uzemněný a drátový systém tvoří křížový dipól vyzařující šikmo do ionosféry kruhově polarizovanou vlnu, je vlastně poslední svého druhu na území Německa.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“