CRT Sony KV-29C1K, chassis BE3D - vypadává obraz

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
alda1

CRT Sony KV-29C1K, chassis BE3D - vypadává obraz

#1 Příspěvek od alda1 »

Po zapnutí trvá asi 20minut, než naběhne obraz a pak náhodně vypadává asi na 3vteřiny. V servisu Sony mě řekli, ať televizor zahodím prototože je vadná obrazovka a omezovač proudu vypíná signál. Přitom kvalita obrazu je stále výborná. Po krátké diskusi řekli že by to šlo ještě "poštelovat". Zajímalo by mě jestli to "poštelování" znamená pouze úpravu parametrů v servisním režimu a nebo je nutný zásah do šasi.
Předem dík za odpovědi.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Bohužel to opravdu vypadá na slabou obrazovku. Subjektivně se může zdát, že je ještě dobrá, ale automatika si hlídá proudy jednotlivými katodami a až pak jde obraz, proto to zpoždění 20 minut, až jsou katody pořádně vyžhaveny. Neznám způsob, jak u sony tuhle automatiku "oblbnout". Přižhavení ani regenerace nedávají u trinitronů uspokojivý výsledek.
alda1

#3 Příspěvek od alda1 »

Oni tvrdí že to oblbnout dokážou a že prodlouží životnost obrazovky o 2roky. Teď je na mě, jestli investovat do opravy jelikož servis Sony není zrovna nejlevnější (berou paušál 1500.- jenom za to že se do toho podívají).
Killroy
Moderátor

#4 Příspěvek od Killroy »

Moje úvaha o závadě (vzhledem k náhodným výpadkům obrazu u těchto chassis) se ubírala bohužel jinudy. Omluva za unáhlený příspěvek, pročištěno..
p32

#5 Příspěvek od p32 »

Nevím aldo1 jak se vyznáš v opravách TV, ale 1500 Kč bych za opravu té TV nedal. Zkusil bych prohlédnout studeňáky na desce a zkontroloval obvod napájení.
Taky se mrkni na ceny dnešních TV v plackách (s digitálem, menší spotřebou a 2 roky zárukou)
Mysteri

#6 Příspěvek od Mysteri »

p32 píše:...spotřebou a 2 roky zárukou...

a 2,5 ročnou životnosťou... :wink:
Duvsan

#7 Příspěvek od Duvsan »

SONY nepoznám (dva ma čakajú, možno zmúdriem), ale čo viem, pri sledovaní prúdu ide vždy o kontrolu úbytku napätia na odpore. Ten sa dá vymeniť, alebo tam niečo "zvonka prihodiť", teda mu pomôcť externým napájaním. Takže schéma, datasheety a skúmať. Ale, ako som napísal, neviem, len hádam.
V s.m. by to nešlo posunúť?
alda1

#8 Příspěvek od alda1 »

Do s.m. se podívám. Většina parametrů se nastavuje právě tam.
Duvsan

#9 Příspěvek od Duvsan »

Dúfam, že poznáš pravidlá. Inak to po Tebe už nenastaví ani servisák.
Jamjam

#10 Příspěvek od Jamjam »

Jsou to položky BlueCutOff a GreenCutOff, já si takhle na BE-3D oddálil konec. Poté co jsem proměřil celou bednu abych zjistil, že je vše v pořádku a je unavená obrazovka jsem laboroval hodnotami odporů na větvi Cutoff (značení 1/k), bohužel vše bez výsledku, až jsem nakonec otevřel servisní menu a tam na mě hleděly tyhle položky. Dá se to hlídání úplně vynout, ale rozjedou se barvy, musí se to doladit, ať se na to dá dívat.

U mě to byla modrá, dá se to taky vypozorovat tím, že po tom, co to přestane blikat se pustí nějaký hodně modrý / zelený/ červený obraz a čeká se při kterém zase blikat začne. U mě to blikání spolehlivě spustilo bledě modré EPG od Mascomáckého satelitu.
alda1

#11 Příspěvek od alda1 »

Duvsan píše:Dúfam, že poznáš pravidlá. Inak to po Tebe už nenastaví ani servisák.

Já si zatím v s.m. nastavoval pouze geometrii obrazu. Vím že pokud se s.m. korektně neukončí tak se dá třeba smazat čeština.
alda1

#12 Příspěvek od alda1 »

Jamjam píše:Jsou to položky BlueCutOff a GreenCutOff, já si takhle na BE-3D oddálil konec. Poté co jsem proměřil celou bednu abych zjistil, že je vše v pořádku a je unavená obrazovka jsem laboroval hodnotami odporů na větvi Cutoff (značení 1/k), bohužel vše bez výsledku, až jsem nakonec otevřel servisní menu a tam na mě hleděly tyhle položky. Dá se to hlídání úplně vynout, ale rozjedou se barvy, musí se to doladit, ať se na to dá dívat.

U mě to byla modrá, dá se to taky vypozorovat tím, že po tom, co to přestane blikat se pustí nějaký hodně modrý / zelený/ červený obraz a čeká se při kterém zase blikat začne. U mě to blikání spolehlivě spustilo bledě modré EPG od Mascomáckého satelitu.

Pokud si pamatuju, tak je v s.m. možnost nastavení úrovně jednotlivých barev RGB. Takže tímhle pak barvy doladit?
Blikáním myslíš vypadávání obrazu nebo jenom třeba jedné barvy?
Jamjam

#13 Příspěvek od Jamjam »

Vypadával celý obraz, nejdřív to dělalo jenom tak 20 sekund po startu, pak se to zhoršovalo. A taky vždy s naskočením obrazu se objevilo číslo kanálu (ext. vstupu), takže to vypadalo, jako bych přepl kanál, akorát ta černá prodleva byla o něco delší. A když už to bylo opravdu tragické, tak při tom blikání občas zůstal celý obraz do modra.
A ty barvy se doladí v té samé nabídce, už nevím přesně ale jsou to myslím Green, Blue, Red Gate. (jedna z těch barev tam není a zesiluje se ubráním obou ostatních)
alda1

#14 Příspěvek od alda1 »

Ano, po každém naskočení obrazu se objeví číslo kanálu a informace o zvuku jako při přepnutí kanálu. Zkusím si s tím pohrát a dám vědět jak to dopadlo. Jenom pro ověření: opuštění s.m. s uložením změn zadám dvakrát nulu?

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku, vymazáno. Používej tlačítko "zaslat odpověď".Killroy
Jamjam

#15 Příspěvek od Jamjam »

Jo, to ti neporadím, zmeny se projevují okamžitě a já opouštěl s.m. prostým přechodem do standby, netušil jsem že se to má dělat nějak jinak. V servisním manuálu o tom myslím nic nebylo.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“