Optické brány pro časomíru
Moderátor: Moderátoři
Optické brány pro časomíru
Takže nevíte někdo o někom kdo něco podobného stavěl?
Jedná se o optickou bránu pro alility, dva sloupky vzdálené cca 2m a mezi několik optických paprsků. Při přerušní kteréhokoliv z nich brána vyšle inpulz.
Já se pokusil postavit optickou bránu podle AR, ale prostě mi to s více paprsky nechodí a nevím jak dál.
Všechno mám na bezdrátových přenosech funkční, jen si nevím rady s vlastní bránou.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Já zkoušel podle amára IR přenos 36kHz namodulovaný 250Hz a pak se za IR přijímačem/demodulátorem zjišťovala přítomnost těch 250Hz.
Bohužel mi to dělá potíže pokud je těch paprsků několik nad sebou po 15cm.
Potíž je že to nesmí být moc náchylné na nárazy a přesnost seřízení. On do toho nějaký ten hafík občas i drcne.
EDIT: než jsem to dosmolil, tak sis v podobném duchu odpověděl sám
Co to zkusit nějak odstínit, nainstalovat kryty podobně jako na semaforu, nebo vůbec přijímač umístit do trubky, aby se do něj dostávaly paprsky jen v přímém směru?
Mám 1 vysílač a na něm paralelně 6 IR-LED po 100mA (prý dosah až 8m)
a na druhé straně 6 identických přijímačů, přičemž mi některé chodí a jiné ne. Některé přijímače reagují na zaclonění a jiné jen bliknou při pohybu.
Na 0,5m je všechno v pořádku, ale jakmile je oddálím na ty 2m začne to zlobit.
Problém bych viděl v tom, že na některé přijímače dopadá světlo z více diod. Když nepomohlo zaclonění přijímačů, zkusil bych ještě nějak nasměrovat paprsky vysílačů.
Jestli mají ty diody velké vyzařovací úhly, možná by pomohly nějaké čočky nebo reflektorky pro zmenšení úhlu. Něco podobného jsem už kupoval, ale bylo to na 1W čipy a dělají se pro různé úhly, nejmenší byl tuším 15 stupňů.
a k nim přijímače TSOP36 (http://www.ges.cz/-tsop1736-ges05100362.html)
Takže mám 20° na vzdálenost 2m, při rozteči přijímačů 15cm.
Včera jsem to celé rozhodil a dneska ještě znovu vyzkouším každý kanál samostatně na vzdálenost 2m.
- kevin_mitnick
paveltl píše:LEDky jsou >=30mW/sr@100mA (Uf=1,30V), 20deg, 950nm (http://www.ges.cz/-ld-274-ges05100187.html)
a k nim přijímače TSOP36 (http://www.ges.cz/-tsop1736-ges05100362.html)
Takže mám 20° na vzdálenost 2m, při rozteči přijímačů 15cm.
Včera jsem to celé rozhodil a dneska ještě znovu vyzkouším každý kanál samostatně na vzdálenost 2m.
Profi fotozávory mají na vzdálenost 2m optiku na straně vysílače i přijímače.
Zkus prostřídat vysílač/přijímač. Např. liché závory- vysílač vlevo a přijímač vpravo, sudé opačně. Částečně tak omezíš vzájemné ovlivňování.
Vyzkouším ještě před ty vysílací diody dát nějakou optiku.
Nemáte někdo doporučení kdo prodává optiku k LEDkám?
Nějak jsem si při hraní odpálil vysílače, takže musím napřed nakoupit nové IR LEDky a jejich budící tranzistory. Takže mám dost času na teorii, než bude s čím si zas hrát.
Jen malý dotaz k přemýšlení. LEDky jsou buzené pulzy 20us s mezerou 8us, jejich katalogový údaj je 100mA (max 3A na 1us puls), ale podle amára jimi frčela 1A. Dost to hřálo, takže jsem si to přepočítal a kromě prototypu zbytek jede s katalogovými 100mA (že by chyba v řádu, nebo tisku???).
Předpokládám že tam ta 1A netekla záměrně a já uvedením do katalogových parametrů neudělal chybu. Nebo že by IR-LED měli až tak rozdílné parametry (tu z amára jsem vůbec nenašel).
Když na přijímač zasvítím dálkou od věže tak jí berou i na 5m, takže doufám že problém je opravdu jen mezi bránami. A teď ještě ve shořelých vysílačích.
Prototypy mi při 1ks normálně běhali.
Mám teď celou zimu na pokusy, doufám že do února to snad zprovozním.
- frantajetel11