Nernstova lampa

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Nagant

Nernstova lampa

#1 Příspěvek od Nagant »

Může mi někdo prosím vysvětlit, jak funguje Nernstova lampa?
Na internetu nacházím jen takové kusé informace, v češtině jsou obvykle články přeložené automatickými překladači (z čehož nepochopím nic).

Snad to byla nějaká žárovka, která se "zapalovala" plamenem (??)
Návštěvník

#2 Příspěvek od Návštěvník »

Neni to ta co sa pouziva v IR Spektrometroch ? Ta sa tusim zohreje prechodom elektrickeho prudu a vyzaruje infracervene luce.
Nagant

#3 Příspěvek od Nagant »

To by možná mohlo být. Snad to má na baňce luminofor a nepotřebuje to vakuum jako Edisonova žárovka s uhlíkovým vláknem.

Jen mne podrobně zajímá ten princip. Třeba se s tím někdo, kdo studoval osvětlovací techniku někde setkal.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

údajně je to žárovka, která místo wolframu ve vakuu používala tyčinky na bázi oxidu zirkonia (prý tuhý elektrolyt). Tyto tyčky, aby vůbec mohly svítit, musely se nažhavit topným tělesem - a nebo že by sirkou :-) - Aby se staly vodivýma a mohl jim vůbec procházet proud. Pak se rožhavily ještě víc procházejícím proudem. Prý nepotřebovaly žádnou extra plynovou atmosféru, ani vakuum, baňky byly jen jako chrániče před popálením a na okrasu.. To se mi podařilo před chvílí zjistit.
Nagant

#5 Příspěvek od Nagant »

Ok, to bude ono. Já se o tom dočetl, že se to používalo snad v pouličních osvětleních a rozsvěcelo plamenem na kladnru, podobně jako plynové lampy, novější modely už možná byly nažhavované elektricky.

A proč mne to zajímá - četl jsem na serveru HW článek o principu lambda sondy a odkazy mne zavedly na článek o Waltheru Hermannu Nernstovi, který právě vynalezl tu lampu. A psali tam že lambda sonda (LS) a nějaké SOFC články používají stejný tuhý elektrolyt.

Tak hledám souvislosti, i když stále mi to poněkud uniká. Substrát LS se zahřeje a podle množtví kyslíku vyrábí napětí...
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Nevím, jak vypadá zirkonium a už vůbec ne, jak vypadá jeho oxid. Zřejmě je to nějaký keramický materiál, kterej se chová za horka jako elektrolyt, akorát neteče. Proto ten "tuhej elektrolyt" Nernstova lampa i Lamba sonda používají stejný (podobný ) matroš a stejně využívají jeho vlastnosti. Nernstova lampa se už ale nevyrábí, kdežto Lamba sonda se začala vyrábět relatívně před nedávnem..

Jinak tady je schéma Nernsta z odporovým předehřevem. Glower je ta Nernstova tyčka, co svítí.

Obrázek

a takhle asi vypadala vlastní armatura:

Obrázek

Prej se něco podobnýho z karbidem křemíku používá pod názvem Globar
(na spektrometrii, nebo co)
Nagant

#7 Příspěvek od Nagant »

Pěkné. Taky jsem se dočetl, že se ta Nernstova lampa používala v prvním faxovém přístroji, sestrojeném Arthurem Kornem v roce 1902 :!: , zajímavé!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“