Akú farbu použiť na bicykel?
Moderátor: Moderátoři
Akú farbu použiť na bicykel?
Hlavne aby farba bola aspoň trochu oderuvzdorná. Na našich starých domácich bike som vypozoroval, že je použitá iba jedna tenká vrstva bez podkladu a vydržala roky.
Dík.
Nakoniec som zvolil riešenie cez jednu firmu, starú farbu aj hrdzu odstránili opieskovaním a použili farbu ktorú v peci vypálili. Nestálo to viac ako 20 Euro.
Chcel som okrem toho aby mi kostru aj nafosfátovali, ale neučinili tak, vraj to netreba farba vydrží. Mám skôr dojem, či sa neobávali, že by im fosfátovaci kúpeľ zaniesla hrdza z vnútornej strany rámu, ktorá by sa cez otvory dostala von. Na hliník namiesto fosfátovania používajú titanovanie.
Môžem potvrdiť, že je to farba dostatočne pevná - vzhľadom na to, že nanášajú len jeden odtieň a ja som chcel dvojfarebné prevedenie, časť plochy farby som prebrúsil jemným šmirglom a naniesol sprejovú farbu, ktorá však už pri najmenšom odere ide dolu. Tá vypálená drží, ide o hrubú vrstvu farby.
- kevin_mitnick
kevin_mitnick píše:Jestli chces kvalitu, tak Alkyton nebo Hammerite.
Máš aj nejaký dôkaz toho, že ide o kvalitu? Ja už som skúsil jedno aj druhé, na dočista vybrúsený plech, pasivovaný kyselinou fosforečnou, potom dve vrstvy primeru a na to dve vrstvy vonkajšieho náteru - o rok už začínala na niektorých miestach prekvitať hrdza
A kutilmile - nelituju tě
- kevin_mitnick
PeteBurns píše:Máš aj nejaký dôkaz toho, že ide o kvalitu? Ja už som skúsil jedno aj druhé, na dočista vybrúsený plech, pasivovaný kyselinou fosforečnou, potom dve vrstvy primeru a na to dve vrstvy vonkajšieho náteru - o rok už začínala na niektorých miestach prekvitať hrdzaneexistuje niečo lepšie?
Ekkar ti to uz vysvetlil, ja jen dodam - daval jsem Alkyton na stary rezavy plot se zbytky puvodni barvy. Starou opryskanou barvu a hruby rez jsem dal dolu dratenym kartacem ve vrtacce, pak jednou primer a dvakrat vnejsi nater. Uz paty rok jen jednou/dvakrat za rok splachnu wapkou spinu a prach. Zatim nekvete...
- kevin_mitnick
Jinak genialni material na antikorozni natery byval Suřík - neboli Oxid olovnato-olovičitý
http://cs.wikipedia.org/wiki/Oxid_olovnato-olovi%C4%8Dit%C3%BD. Plechovou strechu na kulne s tim mam natrenou od roku 1987 a az dodnes zadna rez... Bohuzel diky nasi drahe EU je uz pomalu trestne vyslovit nahlas i pouhy nazev tohoto nateru a v obchodech jsou nam nabizeny ruzne "ekologicke" barvy co vydrzi dva roky a dost...
Minium sa dá zohnať už len ako chemická surovina, pokiaľ to je tak výborný antikorozny náter, je nad čím uvažovať.
Vybrousit, odmastit (důležité), nastříkat plničem, přebrousit, odmastit, nastříkat buď barvou s carlakem a hotovo, nebo barva (i třeba metalíza), schnutí, dvě vrstvy laku. ( tak nějak se zjednudušeně lakují auta a opravdu to funguje)
Skutečné vypalovací barvy (teplota zpracování > 120°C) jsou už dnes výhradně práškové - KOMAXIT & spol...
Ale stejně nejkvalitnější lak všech dob býval Vasilko Bi-ľak - ten nevodprejsknul ani po 20 letech...
A kutilmile - nelituju tě