bezpečnostné predpisy pri stavbe zdroju

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
iginoiii

bezpečnostné predpisy pri stavbe zdroju

#1 Příspěvek od iginoiii »

Dobrý deň,
istý čas som si myslel, že sa práci s 230V úplne vyhnem, ale potrebujem zdroj symetrických 5V. Je na to kopec schém, sú jednoduché, lacné atď. Nemáte prosím nejake bezpečnostné predpisy, ktoré taký zdroj musí spĺňať? Lebo hladal som rôzne bezpečnosť pri práci, atď, prehladal som fórum, ale k nejakej ucelenej forme som sa nedostal(pravdepodobne len neviem, aký presný termín musím hľadať).

Trafo mám zaliate, do DPS. Moja predstava z toho čo som naštudoval je nasledujúca.:

Fáza(hnedá) a stredný vodič(modrý) na primár transformátoru, a ochranný vodič(zelenožltý) spojím s kovovou krabičkou zdroja. Chcel by som použiť na krabičke tento konektor:

http://www.gme.sk/sk/-p806-067.html

Koncovky na konektore by som po pripájkovaní káblov zabalil do zmrštovacej bužírky. Z tej koncovky by som pripojil káble k DPS pomocou ARK500

http://www.gme.sk/sk/ark500-2ex-p821-048.html.

Je to, čo som popísal dostatočné? Netreba nejak chrániť cesty na plošnom spoji kde je 230V? Resp. nožičky ARK500 a transformátoru, ktoré budú len pár milimetrov nad plechovou krabičkou?Predpisy k tomuto absolutne nepoznánm, píšem len ako som vec pochopil pri čítaní príspevkov na podobné témy, plus to najdoležitejšie, bezpečnosť prvoradá.

Vďaka, s pozdravom, i
mikollar

#2 Příspěvek od mikollar »

pozri sa do spinanych zdrojov k PC, tam su nozicku bezne 5mm od plechu, v tych lepsi je tam nejaky priehladny plast ci co to je
Atlan

#3 Příspěvek od Atlan »

keby to aj prerazilo tak to skonci na tom ochranom zelenozltom... dolezite je dodrzat min vzdialenost medzi sec a primarom.
iginoiii

#4 Příspěvek od iginoiii »

Vďaka za odpovede, musím sa ale priznať, že nerozumiem presne termínu vzdialenosť medzi sekundárom a primárom, ako medzi cestami na DPS? každopádne, tieto sú od seba hodne ďaleko, takže to sa nebojím, skôr som narazil na túto vetu:

"Izolační vzdálenosti mezi fázovými, ochrannými a řídicími vodiči musí být nejméně 5 mm. Jakékoli nálitky pájky na spojích desky nesmějí tuto vzdálenost zmenšovat." zdroj KTE

no a svorkovnica ARK500, ktorá má povolené 300VAC 8A, má vzdialenosť medzi vývodmi 5mm, to značí, že keď sa vezme aj kruh na DPS z medi, tak táto vzdialenosť bude výrazne nižšia(2,3,4mm +-), takže mám radšej použiť inú svorkovnicu?
vladodyno

#5 Příspěvek od vladodyno »

Kľudne ju použi. Celá je na primárnej strane.
iginoiii

#6 Příspěvek od iginoiii »

ahá, vďaka moc. Už rozumiem, ide hlavne o to, aby sa zachovalo galvanické oddelenie. Ostatné rieši poistka, resp. istič.
bastliar

#7 Příspěvek od bastliar »

:arrow: http://www.gme.sk/sk/etimat-10-c-1p-10k ... 4-034.html
Chcel by som v jednosmernom zdroji použiť namiestko poistky 1 amperový istič ( trafo 200 VA 3 - 6 - 12 V ).
Je to použiteľné riešenie alebo je lepšie zostať u poistky.
michalku

#8 Příspěvek od michalku »

Moc sa v tejto problematike neorientujem, ale myslím, že ak chceš tú poistku zapojiť na primárnej strane trafa (230V), tak by mal ten istič plniť rovnakú funkciu, ako poistka. To "C" v označení ističa by malo znamenať, že je to istič s oneskoreným vypnutím, takže by mal zniesť krátku prúdovú špičku pri zapnutí, tj nabudení trafa a nabití filtračných kondenzátorov. Ono to záleží asi aj na tom, či, tá tavná poistka je s oneskoreným prepálením, alebo rýchla, aký je to zdroj a tak...
Snáď sa tu ešte niekto fundovaný vyjadrí, lebo sám by som sa rád priučil :-)
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“