Jadérko z hliníku

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Dratak

Jadérko z hliníku

#1 Příspěvek od Dratak »

Zdravím vás, nevíte někdo, proč se u některých cívek používají HLINÍKOVÁ jádra? Pokud potřebuju zvýšit indukčnost, používám jádro feritové, pokud snížit, pak mosazné. Ale k čemu hliník? Zřejmě také snižuje L, ale v tom případě kdy mosaz a kdy hliník?
Všiml jsem si toho u některých starších vstupních jednotek VKV, s ECC85. V modrém AR2/2006 vyšel plánek na vstupní jednotku s ECC85 pro CCIR a opět se zde uvádí hliníkové jádro pro cívku oscilátoru. Toto zapojení si upravuji pro elektronku DC90, oscilátor nechtěl kmitat, byly s tím docela problémy. Nakonec se mi podařilo vhodnou volbou vinutí, tloušťky drátů a vazebních kapacit dosáhnout spolehlivé funkce a požadované přeladitelnosti (celkem piplačka, strávil jsem nad tím dva večery).
Hliníkové jádro nemám, dal jsem mosazné. I před pár lety, kdy se ještě používalo "kódování" HBO na kabelovce vkládáním rušivého signálu, se příslušné filtry ladily mosaznými jadérky (na netu byl plánek s trimrem, to bylo nestabilní, induktivně laděné filtry držely).

K ČEMU TEDY HLINÍKOVÁ JÁDRA?
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Mag. vlastnosti budou asi podobné, ale má to jinou vodivost - jiné ztráty, a asi byla doba, kdy bauxitu bylo plno, ale měď se vozila za cenné divize vod imperalistů z volstrítu :D
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od urbanek »

Ano, hliník snižuje indukčnost. Hliníková jádra dost často bývají ve vstupních VKV jednotkách v tranzistorácích z NDR :)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“