PWM regulace budícího napětí
Moderátor: Moderátoři
PWM regulace budícího napětí
tade7 píše:Tak to vidím že si budu muset poradit sámale i tak děkuji.
Protoze se nikdo nedozvedel, co presne potrebujes. Otazka znela "jestli můžu použít PWM regulátor k buzení .... " Pokud tim bylo mysleno jen napajeni buzeni PWM prubehem (napeti) tak by to slo, pokud jeho frekvence nebude prilis vysoka (nebo naopak nizka). Obvodove to muze byt jednoduche. Pokud by bylo treba mit z nejakeho duvodu reg. smycku i na velikost budiciho napeti (ci dokonce proudu), je vec ponekud slozitejsi.
Puvodne jsem myslel, ze byl umysl pouzit k regulaci celeho systemu nejaky obvod pro spinane zdroje. Pokud by mel pracovni frekvenci v radu stovek kHz, nedelal bych to.
- Artaban001
WLAB píše:Pulmustek k buzeni spinacu, s tim, ze jeden z nich se bude chovat jako aktivni dioda, co je na tom podivneho?
Když vyhoví i obyčejná rychlá bez nutnosti řízení je podivné tam dávat "aktivní diodu". Zatím jsem se nedověděl, na co tam bude nějaká další cívka a kondenzátor.
WLAB píše:V aute to sice je, ale predpokladam, ze od toho asi chce i neco jineho, kdyz nepouzije regulator z auta, nebo jiny, jim inspirovany.
Auto byl jen příklad. Co jiného od toho může chtít je možná nějaký vstup pro žádanou hodnotu napětí alternátoru. Ale k tomu nepotřebuje ani polomost ani další cívku nebo kapacitu. A na frekvenci moc nezáleží, spíš aby to nepískalo. Vinutím poteče ss proud, tomu je to jedno. Tohle je v podstatě všechno, co IMHO potřebuje udělat:
- Přílohy
-
reg.png- (1.76 KiB) Staženo 87 x
mtajovsky píše:Když vyhoví i obyčejná rychlá bez nutnosti řízení je podivné tam dávat "aktivní diodu".
Co je podivného na ušetření pár W ztrát?
mtajovsky píše:Tohle je v podstatě všechno, co IMHO potřebuje udělat:
Mě zase přijde podivné strkat v tomhle případě ten N-MOSFET nahoru, kde potřebuje plovoucí high-side driver (což je nejsložitější část toho půlmůstkového budiče).
Kondenzator a civka? Pokud zamyslel pouzit na rizeni celeho systemu neco na styl UC384x, co by eventuelne pracovalo na xyz kHz, tak bych se to osobne zdrahal pustit do magnetickeho obvodu udelaneho tak, tak je zhotoven mag. obvod rotoru alternatoru.
To nastrelene schema s N-MOSFETem na high-side switchi je zhruba stejne narocne jako ten pulmustek....
Andrea píše:Co je podivného na ušetření pár W ztrát?
...
Mě zase přijde podivné strkat v tomhle případě ten N-MOSFET nahoru, kde potřebuje plovoucí high-side driver (což je nejsložitější část toho půlmůstkového budiče).
Jaképak ztráty, na ten alternátor stačí i stovky Hz, a ve srovnání s účinností alternátoru a motorů, které pp. nebudou "na pár W" bych ztráty na diodě zanedbal. A ten MOSFET- nic složitého na tom nevidím, takhle nějak jsem si dělal nabíječku a žádný problém nebyl, kromě potřeby izolovaného zdroje s tráfkem za 30 Kč. Pro detailisty - zpětná vazba byla v tomto případě od proudu.