Tesla Dajana, porovnávací obvod
Moderátor: Moderátoři
- Oberleutnant
Tesla Dajana, porovnávací obvod
u televize Tesla Dajana mám zřejmě závadu v porovnávacím obvodu - projevuje se to tak, že obraz je labilní ve vodorovném směru, pohybuje se zprava do leva a opačně, přikládám foto závady.
Nejprve jsem zkratoval MB3.6 s kostrou televize a nastavil kmitočet sinus. oscilátoru cívkou L402, po nastavení byl obraz vodorovně labilní, jako na přiložené fotce a po odstranění zkratu MB3.6 takto zůstal a nerozpadl se do pruhů.Poté jsem zkratoval MB3.1 s kostrou televize a nastavoval jsem symetrii porovnávacího obvodu trimrem R31, ale obraz nereagoval na nastavování tímto trimrem ani na odstranění zkratu MB3.1 - zůstal vodorovně labilní, jak je vidět na fotce.
Kontroloval jsem součástky v porovnávacím obvodu u elektronky ECH84, napájecí napětí B pro tento obvod jsem naměřil 165V.
Na vývodech patice elektronky ECH84 jsem naměřil tyto napětí:
vývod č. 1 = -10V
2 = 0V
3 = 0V
4 = 0V
5 = 0V
6 = 20V
7 = 12V
8 = 104V
9 = -1V
Napětí na vývodech jsem měřil se signálem.Uvedl jsem zde všechny vývody, tedy i žhavení.Zkuste mi prosím poradit a nekamenujte mě.Děkuji
P.S. na fotce je vidět pootočený obraz kvůli nesprávně nastaveným vychylovacím cívkám, tento problém jsem už odstranil.
- Přílohy
-
Tesla Dajana.jpg- (215.21 KiB) Staženo 215 x
P.S. Ten fľak už tam nemáš, kde bola príčina?
jezevec píše:Často bývaly vadné ty dvě diody (a ty jejich nožičky byly takové "bronzové"?- dost pružné, postříbřené, ploché pásky. Zálivka zespodu - nejaký tmavězelený tmel), nevím už jaké měly označení, ale byly to takové dvě bílé kostky na dlouhých nohách. Nahradit by měly jít nějakou schottky. Ještě tam býval vadný odpor, nějak 1M tuším, ale to myslím nereagoval trimr. Schéma jsem už vyhodil, tak jen vzpomínám.
Taky si už jejich typ nevybavím (i když já bych snad někde i to sch. ještě našel), ale rozhodně nebyly Si a nebyly tuším ani Ge, ale buďto selen, či cuproxidové -
A měly být skutečně párované i když z praxe (pokud si pamatuju) to chodilo i s nepárovanými.
Ale možná ještě častější závadou (než ty Di) bývaly ty vysokoohmové rezistory (zvětšovaly hodně hodnoty, až po přerušení)
Závada v porovnávacím obvodu se projevuje přesně jak psal jezevec, obraz nereaguje na otáčení trimrem R31 a ani na zkratování MB3.1 s kostrou televize.
Ty diody v porovnávacím obvodu jsem měl už párkrát vadné u jiných televizorů, ale projevovalo se to tak, že obraz nešel trimrem pro nastavení symetrie por. obvodu zasynchronizovat - byl rozpadlý do pruhů.Tuto závadu s vodorovně labilním obrazem po odstranění zkratu s kostrou televize jsem ještě neměl
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- Oberleutnant