vkv príjmač - zladenie vstupnej jednotky
Moderátor: Moderátoři
vkv príjmač - zladenie vstupnej jednotky
robím si vkv príjmač (podľa KE 1-2/1998 - Staviame príjmače VKV - Miroslav Drozda).
Začal som s tým prvým - najjednoduchším.
Je z časti oživený - hraje a chytím na ňom v podstate všetky silnejšie stanice ale problém je asi s doladením vstupnej jednotky (cievky L1 a L2).
Stále ten zvuk nie je dosť čistý, je tam počuť chrastenie a šum.
Už som tam skúšal použiť niekoľko cievok ale bez úspechu.
Neviem či nieje problém v použití cievky L2 - v rozpiske je napísaná pravotočivá ale na doske je zakreslená ako ľavotočivá.
Nemáte niekto skúsenosť s touto konštrukciou.
ďakujem
- Přílohy
-
vkv_02.jpg- (216.68 KiB) Staženo 264 x
-
vkv_01.jpg- (278.95 KiB) Staženo 281 x
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Inac odporucam nastavit i fazovaci obvod na wobleri a skontrolovat filter.
Casto byva zaludnost uz tam.
Postupujte "odzadu dopredu".
Re: vkv príjmač - zladenie vstupnej jednotky
sebelepší přijímač bude při slabém signálu šumět . . . . .
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
čo sa týka tých cievok tak som ich včera vyskúšal dať na stojato ale nepodarilo sa mi dosiahnuť ani toľko ako s tými pôvodnými. Možno tie cievky na stojato treba nejako upraviť (iný priemer drôtu, zmysel točenia, iné jadro) ale to neviem.
prohlédl jsem si schema a nezdá se mi zapojení T3 a T4. Neznám tranzistor KF254 . . . . .
http://ok1hga.nagano.cz/archiv/KE1-98_s ... ce_VKV.pdf
Ale na fotkách té konstrukce je žlutý tranzistor . . . KF124, já bych ho tam asi nedal, nemá stínění a navíc je dost ostrý do MF.
Jsem přesvědčen, že v tomto zapojení 100% kmitá !!!!!
Navíc mě zaráží ten trimr co tam je vedle . . . . .
Dal bych tam KF125(zelený), KF525, BF199 apod.
Ako T4 je v rozpiske uvádzaný tranzistor KF254. Ten som nemal po ruke tak som tam najprv vyskúšal BF199 ale na kolektore BF506 som nenameral nič.
Tak som tam dal tú KF124 - je to vlastne staršia verzia KF254 a nastavil som ten pracovný bod BF506.
Ale KF125 som neskúšal. Takže skúsim a uvidím.
Jinak to zapojeni je zvlastni, je tam sice dualgate mosfet, ale zaroven samokmitajici smesovac..... antena mi prijde navazana moc tesne s malym transformacnim pomerem...
Jak tam funguje ta D12? V clanku se sice pise, k cemu ma byt, ale jak je toho dosazeno?
for BOBOBO :
"Dá se buďto odporovým děličem pro jednotlivé diody anebo paralelním kapacitním trimrem"
Ako si to myslel?
mohol by si mi to zakresliť do schémy?
- Přílohy
-
obr_1.jpg- (220.43 KiB) Staženo 192 x