Nahrávání z gramofonu na magnetofon
Moderátor: Moderátoři
Samotnému se mě někde ve sklepě válí gramofon do krerého patří vmxxxx(tuším NC142-on má v sobě už korekci-ten můj kus), ne pro to, že nemám pro něj využití, ale právě protože se v něm kdysi pokazila VM2101 a opravdu, ale opravdu se mě do toho nechce kupovat žádná nová vložka a natož dotoho vrážet nějáké prachy, i přesto, že tu mam plno zbytků různých vložek VM2202, 2102 apod., nedám z toho nic pořádnýho dohromady, protože mají bohužel všechny volámané hroty, nebo natolik pokažené, že je nelze provozovat.
Nevím, má či nemá to cenu uschopňovat, on když tehdá naposledy běžel, že jsem něco potřeboval akutně nahrát do pc (nakonec to dopadlo tak, že jsem to nahrál nakonec krystalckou, protože mi nezbylo nic lepšího), tak se tak ,,líňě,, točil ten talíř, musel jsem různě pomálat tomu kolečku, měl jsem pocit, jako kdyby bylo natolik opotřebené že by jemně prokluzovalo, či nedosedlo jak mělo.
ideální by bylo, až bude na aukru nějáká již použitá vložka, abych ji zalevno koupil.
Nejradši bych tam však vrátil tu starou původní VM2101, ale ta už se bude asi blbě shánět, mžná že by stačila chvějka, pokud ty původní zmetky dohledám.
Mimo toho je to ještě roz-vyvážené, a nemám žádnou váhu čím bych to vyvážil, aby byl správý tlak, a z penězi to neumím
- Přílohy
-
VM2101-2.png- (243.47 KiB) Staženo 102 x
-
VM2101.png- trošku jsem to přizíznul. kvuly velikosti
- (299.88 KiB) Staženo 91 x
Earthworm píše:Dobře tedy, vyměnil jsem plátek
Ach ta terminologie...
Hrot by snad ale také mohl být ucházející termín. Např. na webu AME to tak mají. Důležité ale je, že už to funguje.
Ovšem děkuji za opravu, ono se špatně radí, když člověk ani neví, ke které konkrétní věci se rada žádá.
ano, jsme rádi že to funguje, kdyžtak až bude potřeba, zakup raději ,,chvějku/pláten/ nový/novou
A kutilmile - nelituju tě
Jiná věc by byla, kdybys Hille myslel trochu jinou "plastelínu" - tedy "sí-four" nebo její obdobu, pocházející ze Semtína a namíchanou poprvé někdy v 60.letech Stanislavem Breberou - s tou bych radši neexperimentoval, aspoň doma u gramofonu neee...
A kutilmile - nelituju tě
Ale do jednoho z talířů gramofonů, které jsem kdy dělal (je ho kousek vidět na černobílém středu fotky v anotaci článku na hlavní stránce) jsem si nechal stočit a nalisovat 10x15mm ocelový prstenec, to na průměru 295mm udělalo přímo zázrak ve stabilitě.
Napiště na email: eta.litovel@seznam.cz
Ceny jsou následující:
Vložka 550Kč
Chvejka 350Kč
Včera jsem to ověřoval u dotičného.
- MartasBrno
šelakové desky
Mám tady krátce nějaké desky, nejspíš šelakové, 78ot. jsou nápadně tvrdé. Většinou černá barva, občas někde světlejší odstín. Jednak je jich pár fabrických - Supraphon a nějaké na zakázku nahrávané desky. Na těch Supraphon je uvedený rok 1942, resp. 1956 anebo není zřejmý.
Pomůžete mi identifikovat jakým systémem jsou nahrané a jak je korektně přehrát? Nastudoval jsem si Resuscitaci gramofonu jak ji popsal Hill a zjistil, že existovalo množství záznamových charakteristik a nějak se v tom nevyznám.
popíšu co je na deskách napsané.
Na asi nejstarší desceSupraphon je uvedeno 78 otáček a poznámka Přehrávejte safírovou jehlou. Předpokládám, že je to proto, aby do toho lidi nervali ty předválečné hřebíky. Pak na tom píšou
po levici:
F 09 01723
83504
VI.
po pravici OSA
50240 - M
a že je to vyrobené pro MVB, což mi dnes nic neřekne.
Na další desce je psané
po levici:
F 074446
43611
1942
po pravici
21105 - M.
Jakým systémem či charakteristikou jsou ty desky nahrané?
Ty "doma" nahrané desky bohužel teď nepopíšu, musel jsem je posunout dál - možná se mi časem zase vrátí na stůl. Měly by být nahrané nějakou Brněnskou firmou někdy okolo války nebo snad do roku 1950. Mají i víc fleky než ty Supraphonky. Každopádněsi říkám, v širším kulturním kontextu - kdo měl na to, nechat vysoustružit 2 x 3 minuty chrčení do tmavýho prkýnka.
Jinak moje přehrávací technika je velmi skromná, pro tento typ desek pouze VK311 v GC 646 kvůli rychlostem. Přizpůsobení ke zvukovce ještě řeším podle výše zmíněné výborné Hillovy práce. Rád bych se ale pokusil udělat něco pro to, aby to hrálo tak dobře, jak to jde, při vynaložení přiměřených nákladů.