Nefunkční žehlička

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#31 Příspěvek od rnbw »

Ako sudruzi panelak postavili, tak bolo. Pokym to nezhorelo (a potom este na dalsom mieste - na chodbe k svetlu), tak bolo vsetko OK :D
mi-ro

#32 Příspěvek od mi-ro »

Tak já bych si v servisu opravu bez pojistky nedovolil NIKDY!! a víš proč nehořely starý ETY? příkon topnýho tělesa byl spočítaný právě na max teplotu +-240C. Když selhal termostat (pokud tam vůbec byl) těleso shořet ani nemoho (pominu korozi a přirozenou oxydaci). Dneska je spirála výkonově silně předimenzovaná aby rychle nahřívala. A termostaty se běžně lepí!! protože dostávají za provozu dost záhul (10A a zap/vyp cca co minuta). A nějakou havarijní ochranu jsem našel v současných žehličkách vždy. To že jdou některé vyměnit, některé restartovat a některé se prostě vyhodí už je věc jiná. A pozor, zákazník ti bude tvrdit "to je dobrý, nech to tak" do tý doby, než opravdu vyhoří. Pak tě utopí jak malou myš a bude se soudit o poslední koberec a vymalování!!
..to bude jen ňákej odpůrek
keemo

#33 Příspěvek od keemo »

:prst:
eva22

#34 Příspěvek od eva22 »

dyt to říkám nejlepší sou žehličky bez termostatu... Ty nezhoří hlavně proto že z umělý hmoty nebo ze dřeva je na nich jen držadlo.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Mourek »

a nejlepší žehličky byly ty bez topné spirály , babička měla dvě , k nim jedno držadlo, hřála je na plotýnce na kamnech, a když jedna chladla tak ji hodila na kamna , vzala držadlem druhou a žehlila dál. A naši měli žehličku která měla spirálu v keramických korálkách a žádný termostat a taky to šlo. :P
keemo

#36 Příspěvek od keemo »

existovali zehlicky do ktorych sa sypalo zerave uhlie,ale tam asi je riziko ze si to zehlene zas_erie uholnym prachom :P
BOBOBO

#37 Příspěvek od BOBOBO »

Zásadní náhled provedl mi-ro , takže do nových žehliček pojistku určitě a keemo až budeš žehlit , tak po rubové straně . :D
Achab

#38 Příspěvek od Achab »

Jak napsal mi-ro, staré ETY byly 600 W, nové žehličky mají běžně až 2400W. U jedné "Made in EU" jsem viděl že se roztavila svorkovnice a zdeformovalo držadlo i při funkčním termostatu (asi měl rozhozené nastavení, bez pojistky).
Naposledy upravil(a) Achab dne 23 lis 2010, 11:08, celkem upraveno 1 x.
Devo70

#39 Příspěvek od Devo70 »

Ja som videl žehličku ETA 2xx (ETA 22xx) s roztavenou žehliacou platňou. Termostat sa zlepil a v tej dobe (cca 20 rokov nazad) sa ešte nedávali tepelné poistky.
Ešte máme doma žehličku ETA 2244, ktorá pôvodne nemala tep. poistku, ale po výmene novšia platňa už má vratnú, čo je podľa mňa veľká výhoda.
kejki

#40 Příspěvek od kejki »

Jo, taky se nám na ní udělaly bubliny. To se srovnalo smirkem, termostat vyměněn a valila dál. Ony ty staré Ety pro žehlení na sucho jsou pěkně lehké a na len topí víc, než novější typy.
jano1154

Poistka

#41 Příspěvek od jano1154 »

Já tvrdím stále, že bez poistky................
/čítaj citát................
--------------------------------------------------
Dym ukáže kde bola chyba.......
vinca

#42 Příspěvek od vinca »

Chlapi, rozdelal jsem zehlicku a u doutnavky je z horela soucastka, nebyl jsem si jisty, zda-li to byl rezistor (ale co by delal u doutnavky??)takze to bude tepelna pojistka, spravne nevratna teleplna pojistka. Bohuzel pojistka je uplne KO a nevim, jaky koupit typ, poradite jaky typ teleplne pojistky koupit,mozna i koupim tu doutnavku. Dik za radu.
vinca

#43 Příspěvek od vinca »

jo a jedna se o zehlicku PHILIPS GC 3320
fero7

#44 Příspěvek od fero7 »

vinca píše: (ale co by delal u doutnavky??)
Odpor je pred dutnavkou bezne. Skor vynimkou je ak tam nie je.
Tvoja uvaha je mimo, a preto moze byt mimo aj nasledna otazka na poistku.
Ak odisiel iba odpor, tak zehlicka pojde, nesvieti iba kontrolka.
Asi by to vyriesil obrazok.
ohryzek36

#45 Příspěvek od ohryzek36 »

A jestli je to odpor, tak stačí klidně 100k - 150kohm a klidně jenom na 1/4W - klidně i nějaký miniaturní - bývá na něm úbytek tak cca 130-150V - obyčejné doutnavky mívají zapalovací napětí okolo 100V.

Nejspíš to bude odpor - tepelné pojistky bývají o něco větší (i když se používají i miniaturní) a hlavně jsem ještě neviděl "shořenou" - bez měření se většinou nedá špatná rozeznat od dobré.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“