EOG (Elektrookulograf) a měření REM
Moderátor: Moderátoři
EOG (Elektrookulograf) a měření REM
řeším jednu konstrukci EOG a chtěl bych se optal zkušenějších zda-li někdy neřešili něco podobného. Rád bych pomocí jednoduchého EOG snímal pohyby očí při spánku a detekoval tak REM a Non-REM stavy. Vše by mělo tak jak je na schématu fungovat. Princip je následující:
Dvě elektrody jsou na vnějších stranách u očí. Zesilovač AD620AN s diferenciálními vstupy je nastavený rezistorem 50Ohm na 1000x zesílení. Jelikož pohyby očí a kontrakce svalů vyvolávají napětí od 1mV do 3mV, po konečném zesílení na 1V až 3V ženu hodnoty do Atmelu přes analogově-digitální comparátor. Ze schématu jsem vymazal tlačítka a ostatní hlouposti. Trápí mě ale pár otázek:
1) Na netu jsem moc schémat nenašel. Toto jednoduché schéma je prý OK, ale ze začátku je dost nestabilní po připojení elektrod. Nemá někdo zkušenosti jak vymazat ze signálu rušivé vlivy těla? Nějaké pásmové propusti či co? Co by jste doporučili?
2) Elektrody, které se doporučují jsou na jedno použití. Jelikož bych je přidělal do spící masky, radši bych použil nějaké jinačí, které bych nemusel mazat gelem a tak. Napadlo mě vzít malý faston a vykoupat jej ve stříbřicí lázni. Co by jste doporučili? Jaký materiál zvolit pro pasivní elektrody?
Dodal bych ještě, že nechci snímat kam se právě dívám a tak. Jen pohyby očí, čímž se vše dost ulehčuje. Atmel pak vše v kódu vyhodnotí.
Díky,
Alex
- Přílohy
-
EOGscheme2.png- (22.42 KiB) Staženo 139 x
Vstupní zesilovač bych udělal několikastupňový. Na vstupu JFET operák (není tak citlivý na rušení). Při konstrukci pozor na to aby vodiče s vysokou úrovní signálu nešli v blízkosti vstupních vodičů. Vstupní vodiče - kroucená dvoulinka.
Pro oční artefakty v EEG ti asi bude stačit šířka přenášeného pásma 1 - 100 Hz. Tedy potřeba udělat dolní propust někde se zlomem okolo 100 - 500 Hz a vše stejnosměrně oddělit (horní propust okolo 0,5 Hz). Pro kvalitní vyhodnocení budeš potřebovat dobrý styk (časově stálý) s pokožkou. Tedy hlavně nějaký kvalitní gel, který ti do rána nevyschne.
příspěvky s EEG jsem již pročítal, ale moc mě neuspokojili odpovědi. Nerozumím přesně oněm propustím. Zesilovač AD620AN by měl vše zesílit tak jak je třeba. Patrně ale výsledné zesílení bude ovlivněno tlukotem srdce, množstvím světla dopadající na oko či náladou.
Nějaký návrh schéma?
Jinak k těm elektrodám. Rád bych se vyhnul gelům. Jednorázové elektrody pro EEG by asi fungovaly výborně ... ale nestačila by u mého typu jen třeba nastříbřené destičky? Či z nerezu?
Jaký kabel by jste doporučili jako vedení signálu u elektrod?
Díky,
Alex
Propusti tam být musí, jinak ti to nebude (uspokojivě) fungovat. Zesílení nebude ovlivněno tlikotem srdce,... to se bude jen do signálu přimíchávat - jde to ovlivnit (eliminovat) vhodnou polohou elektrod a volbou filtrů/propustí.Alex005 píše:příspěvky s EEG jsem již pročítal, ale moc mě neuspokojili odpovědi. Nerozumím přesně oněm propustím. Zesilovač AD620AN by měl vše zesílit tak jak je třeba. Patrně ale výsledné zesílení bude ovlivněno tlukotem srdce, množstvím světla dopadající na oko či náladou.
Za tebe to asi nikdo vyvíjet nebude, prostě postavíš přístrojový zesilovač (třeba i ten monolitický, který zmiňuješ) a přidáš k tomu vhodné filtry, musíš holt experimentovat.Alex005 píše:Nějaký návrh schéma?
Začal bych s nerezem a uvidíš jaké budou výsledky - experiment bude potřeba.Alex005 píše:Jinak k těm elektrodám. Rád bych se vyhnul gelům. Jednorázové elektrody pro EEG by asi fungovaly výborně ... ale nestačila by u mého typu jen třeba nastříbřené destičky? Či z nerezu?
Zační se smotanýma drátkama do copánku a podle výsledku můžeš experimentovat (třeba koax).Alex005 píše:Jaký kabel by jste doporučili jako vedení signálu u elektrod?
Není začAlex005 píše:DíkyAlex
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Cust píše:Začal bych s nerezem a uvidíš jaké budou výsledky - experiment bude potřeba.Alex005 píše:Jinak k těm elektrodám. Rád bych se vyhnul gelům. Jednorázové elektrody pro EEG by asi fungovaly výborně ... ale nestačila by u mého typu jen třeba nastříbřené destičky? Či z nerezu?
Použij nějaký piercing.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
moc právě nerozumím těm propustem a hlavně neznám součástky a jejich názvy. EEG schémata jsou samé trojúhelníky, ale toto je EOG - čili není třeba zas tak moc citlivé součástky a různé propusti.
Zde je stránka ze které jsem čerpal.
http://community.curuxa.org/en/Electrooculograph
Je tam i video jak to funguje (kdyby to někoho zajímalo). Zítra mi přijde ten AD620AN tak budu experimentovat.
PS: Napájet to budu 5 volty z USB počítače. Deska je sice asi 5 let stará, ale zatím mě ještě nikdy nezabila.
Díky
Alex
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Ako elektrody by som použil dve polovičky vzniknuté z pozlateneho cinchu, zo zvätšením radiusu. Elektródy umiestnené z vnútornej strany predlaktia.
Ide mi len o zopnutie tranzistora po kontrakcii svalu.
- Přílohy
-
riadiace systémy A.jpg- (65.96 KiB) Staženo 103 x
-
riadiace systémy B.jpg- (154.24 KiB) Staženo 107 x
-
riadiace systémy C.jpg- (112.84 KiB) Staženo 139 x
Ty jsi dobrý trojúhelníkAlex005 píše:moc právě nerozumím těm propustem a hlavně neznám součástky a jejich názvy. EEG schémata jsou samé trojúhelníky, ale toto je EOG - čili není třeba zas tak moc citlivé součástky a různé propusti.
PS: Ten tvůj obvod je přístrojový zesilovač, který se skládá ze tří trojúhelníků (operačních zesilovačů - konkrétně 3x OP07).
další problém by mohlo být stejnosměrné napětí vznikající na elektrodách, soustava hlava- nějaký gel či což - kov by mohla fungovat jako malá baterka proto se hodí ta dolní propust jak píše Cust, která odstraní ss. složku
trochu problém by mohla být i všudypřítomná nabručená síťová padesátka, nevím kolik se jí dá naměřit mezi očima... doporučoval bych přístrojový zesilovač nainstalovat někam na ty "brýle", podstatně to sníží rušení, na výstupu PZ už to rušení nevadí protože signál má dostatečnou úroveň a výstup má malou impedanci
jak budeš ty pohyby logovat? Smím se zeptat co tě vlastně přivedlo ke stavbě? Tohle je docela zajímavý obor, ale moc lidí ho tu neřeší..
tak jsem postavěl to co je vidět na prvním příspěvku. Zarazilo mě, že když se elektrody (pozlacené očko) ničeho nedotýká, tak z AD620AN leze něco kolem 1 voltu! Když jsem očka dal k očím, tak byl výstup dost nestabilní, často bez reakce na oční pohyby.
... zkoumal jsem tedy a problém je v elektrodách! Jenže co udělat, abych nemusel používat gel či neustále měnil elektrody? => řešení je postavit si aktivní elektrody... narazil jsem na tyto stránky:
http://bioera.net/bw/ae/active_prototype2.html
Je zde popis na stavbu aktivní elektrody u kterých se nemusí připravovat pokožka a mazat gel. Navíc jsou to elektrody pro EEG a u mého případu budou jistě stačit.
Měl bych ale ještě dotaz! Ten AD620AN má diferenciální vstupy ... jestli tomu dobře rozumím, tak vezme oba signály, odečte je a pak zesílí? Jestli ano, tak je to možná u mého případu zbytečný. Rád bych pouze detekoval REM a Non-REM stavy a nemusím vědět kam se oko kouká. Nešlo by třeba zvolit jinačí zesilovač (precizní s minimálním šumem a tak), který by byl napojený jen na jednu elektrodu na jedné straně oka? V případě, že by oko začalo kmitat (REM stav), tak bych přeci proti zemi měl naměřit kolísání signálu ... ?
BTW nestačilo by na ten AD620AN zapojit tedy jednu elektrodu na jednu stranu oka a na druhý vstup dát zem?
Díky,
Alex
- frantajetel11
alles píše:...Smím se zeptat co tě vlastně přivedlo ke stavbě? ...
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 25&start=0
Asi kucí zjistili, že jim to bez toho nemaká
ta "aktivní" věc mi nepřijde v ničem lepší.... AD 620 je stejne aktivní
Přístrojový zesilovač tedy zesiluje rozdíl napětí na jeho vstupech.
Zároveň ale potlačuje shodné vstupní signály (rozdíl stejných vstupních signálů je 0), což je fajn - shodné signály jsou pro nás rušením (snažíme se sejmout rozdíl napětí vzniklý na svalu)
ten 1 volt na výstupu je dost zvláštní, v tomhle zapojení není využita noha 5 což mi nějak hapruje, bylo by fajn napájet to symetricky(třeba +/- 3V - 4x AA baterie) a vývod 5 zapojit na střed napájení