Triak a varistor

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tk_

Triak a varistor

#1 Příspěvek od tk_ »

Zdravim,

normalne se snazim resit problemy sam, ale s timto potrebuji pomoc.

vyrobil jsem kamaradovi spinac s triakem BTA16, ktery je rizen optoclenem tak, aby spinal v nule. Paralelne se svorkami triaku A1 a A2 je zapojen varistor na 275VAC (431KD07).

Triak spina v tomto pripade rohoz podlahoveho topeni o vykonu 2100W. Nyni kamarad zapojil paralelne s mym spinacem dalsi rele, takze spina ten samy spotrebic.

Stala se neprijemna vec: varistor po nejake dobe vyhorel.

Je mozne, aby ve stavu, kdy triak nebyl sepnut a rele ano, varistor neprezil indukovane napeti po odpojeni spotrebice tim rele (indukcnost te rohoze popr. privodu, pozn. rele odpoji i mimo nulu)?

Nebo se to mohlo stat skutecne jen vlivem kratkodobeho prepeti v siti?

Diky za rady tk
Jindra2

#2 Příspěvek od Jindra2 »

Topná rohož je odporová zátěž, nemůže na ní vzniknout napěťová špička. Použití varistoru paralelně ke spínači je dost neobvyklé a nemá logiku.
Jindra
tk_

#3 Příspěvek od tk_ »

Jindra2 píše:Topná rohož je odporová zátěž, nemůže na ní vzniknout napěťová špička.

Take si myslim, ze se jednalo o prepeti v siti. Indukcnost tech vodicu je zanedbatelna. Jde o to, zda toto lze uznat jako zarucni zavadu nebo ne.

Jindra2 píše:Použití varistoru paralelně ke spínači je dost neobvyklé a nemá logiku.

Ja to naopak videl dost casto, proto jsme je tam osadili. Ma to jiste logiku, je-li triak rozpojeny, pak chrani triak pred prurazem. Obdobne jako napr. v primaru spinaneho zdroje, kde je(jsou) take spinaci prvek(y). Nicmene pokud by se ta zavada opakovala, prestaneme varistory osazovat.

tk
Jindra2

#4 Příspěvek od Jindra2 »

Paralelně k polovodičovému prvku jsem vždy viděl pouze RC člen a to ještě jenom tam, kde nevadí proud přes tuto kombinaci. Varistory se připojují na vstup mezi fázi a nulu (nebo dvě fáze) ale to je něco jiného.
Jindra
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

Změř indukčnost té rohožky a přidej k tomu jiskřící kontakty relé - tu indukovanou "jehlu" tam určitě dokážeš najít. Ten varistor je napěťově dost na hraně a navíc ho tam taky moc nechápu, používá se spíš RC člen.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
tk_

#6 Příspěvek od tk_ »

Jindra2 píše:Paralelně k polovodičovému prvku jsem vždy viděl pouze RC člen a to ještě jenom tam, kde nevadí proud přes tuto kombinaci.
Jindra

Ano to jsem videl take, ale toto neni prepetova ochrana, ale jen jakasi berlicka pro alespon castecne potlaceni vyssich harmonickych pri alfa rizeni (pak se dava jeste tlumivka). Ale koukam ted na jiste starsi schema z jine firmy a tam ty varistory jsou oznaceny n.b. (to je asi not boarded?) takze nakonec je asi taky neosadili.
Jindra2

#7 Příspěvek od Jindra2 »

Ke spínacím prvkům se používají transily.
Jindra
tk_

#8 Příspěvek od tk_ »

Jindra2 píše:Ke spínacím prvkům se používají transily.
Jindra

Bidir. transil jsme zavrhli kvuli vyssi cene (pro sitove napeti). Jedna se o spotrebni elektroniku, kde se setri skoro na kazdem centu. Nicmene souhlasim, transil je rychlejsi a dava lepsi vysledky (i kdyz take nijak oslnive).
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Já už jsem si nějak zvykl dávat varistor k triaku na síť vždy .
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZdenekHQ »

Základní podmínka té ochrany je, aby výkonově vydržela. Pokud shoří (varistor) nebo se prorazí (transil), je nanic. Když máš triak (téměř) na kilovolt, není důvod ho chránit varistorem na pár set voltů.
Naposledy upravil(a) ZdenekHQ dne 23 lis 2010, 13:06, celkem upraveno 1 x.
]
tk_

#11 Příspěvek od tk_ »

BOBOBO píše:Já už jsem si nějak zvykl dávat varistor k triaku na síť vždy .

Jake napeti (neni-li to tajne)? Ten varistor na 275V muze byt fakticky na hrane, vyhorelo to v rekreacni oblasti - jo ted mi napadlo, ze on rezal nejaky prkna cirkularkou, jestli mu nevylitnul jistic pri zapnuti te cirkule, cele to tam prezapojoval - to by mohla byt ta pricina - zkusim tedy kazdopadne zvysit napeti tech varistoru, prostor tam je.
tk_

#12 Příspěvek od tk_ »

Jeste doplnim, vlastne podobna situace se mi stala kdysi na jedne vodni elektrarne, kde jsem delal rizeni. Clovek zapomina rychle. Zakaznik za behu odpojil hlavni jistic u pripojky, ja mel blbe nastavenou prepetovku a ta nerozpojila stykac generatoru a bylo vymalovano (ohnicky). Tady to zrejme bude podobne v malem. Diky za rady!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ZdenekHQ »

Když jsme u těch pohrom - pozor na flexku a svářečku/invertor na rozdvojce na delší prodlužovačce. To překvapení, kdy po zapnutí flexky se z invertoru zakouří, za to nestojí...
]
tk_

#14 Příspěvek od tk_ »

ZdenekHQ píše: po zapnutí flexky

Ze by ji vadilo podpeti (nebo se invertor rozkmita)?
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Proč ? Na 275Vst je na 275V st . A pro regulaci 230st je indukce špice 3x jako nic . On ten varistor nemá zase nijak tvrdě zalomenou charku . Nehledě na to , že zase tak běžně tr na 1k nejsou , běžně 800-900 . A 800 už je relativně málo .
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“