Náhrada rezistoru 2W v zesilovači Leach

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mc-vlada

Náhrada rezistoru 2W v zesilovači Leach

#1 Příspěvek od mc-vlada »

Mám prosím dotaz. Stavím 2 ks zesilovače Leach podle pana Voráčka (Amaro a Zesilovače Leach 4.) Na výstupu je odpor 10 Ohm 2W a na něm cívka. Autor doporučuje uhlíkový případně drátový odpor a nedoporučuje metalizovaný. Bohužel, právě metalizované jsou jediné, které s odporem 10 Ohm v současnosti seženu. U GESu jsem sehnal jen drátové 8R2. Mohu použít bez problémů tento odpor? Proč autor nedoporučuje metalizované odpory? Četl jsem různé různící se články a proto se ještě ptám, jak je to s metalizovanými odpory a šumem v audiotechnice, a obzvlášť u elektronkových zařízení? Děkuji za rady.
MirrA1

#2 Příspěvek od MirrA1 »

Když už to tady vidím, tak se zrovna taky zeptám. Proč se používá takhle v zesilovačích odpor a na něm namotaná cívka, z jakého důvodu?
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od radekrd »

No na výstupu zesilovače už není šum rezistorů podstatný. Nevhodnější pro tohle použití je drátový odpor, protože vydrží i proudové nárazy, uhlíkové odpory se mohou proudovým nárazem přerušit, metaloxidové se zkratují.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud je na odporu motaná indukčnost , tak odpor v ní snižuje její Q a ta vlastní indukčnost má zamezit kmitání konce při určitém charakteru zátěže , která nikdy není čistě odporová . Ale je to zde podobně jako s kondem ve ZV , těch pár pF . Když testuji konec , tak zkouším různé stavy a u některých konstrukcí tento kond dokonce kmitání způsobí , u některých je indukčnost na konci zbytečná . Z praxe .
mc-vlada

#5 Příspěvek od mc-vlada »

Děkuji. Také jsem se dočetl, že různé konstrukce se chovají různě a i stejná konstrukce se nemusí chovat naprosto stejně(viz BOBOBO). Nyní mi jde tedy o to, jestli mohu bez problémů použít drátový rezistor 8R2 namísto 10R, který v současné době nemohu sehnat. Já si myslím že ano, jen to pro svůj klid potřebuji potvrdit od odborníků s praxí.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Určitě ano .
mc-vlada

#7 Příspěvek od mc-vlada »

Děkuji
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Ono je to trochu složitější. Ta tlumivka totiž nejen pro vysoké kmitočty separuje zesilovač od zátěže, ale hlavně separuje zesilovač od kabeláže, která se chová jako anténa. Na výstup zesilovače, a tímpádem skrz zpětnovazební síť i na jeho vstupní obvody, se dostanou vf složky, nachytané na kabeláž v podstatně omezenější míře.
BTW, puristé právem tvrdí, že vinout tuhle tlumku na odpor je nevhodné, kovové části odporu vnášejí do cívky nelinearitu.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“