EOG (Elektrookulograf) a měření REM
Moderátor: Moderátoři
Jinak co jsem zkoumal OZ tak symetrické napájení s nulou jako referenční je v tomto případě špatně, jelikož bych rád výstup napojil na AD převodník u jednočipu a ten umí 0 až 5 Volt. Ten 1 volt na výstupu bude asi rušivá složka, jelikož zesiluji 1000x (odpor 51 Ohm).
Vraťme se ale k tomu co udělat lépe. Čím méně zesilovačů tím asi lépe. Napadlo mě, co kdybych využil pouze jednu elektrodu a měřil čistě proti zemi? Nemusel bych tak stavět dvě aktiví elektrody a na výstupu OZ bych měl změť volťíků naměřené kolem elektrody. Pokud ale potřebuji jen zjistit jestli se oko hýbe, mělo by to stačit ne?
Ještě drobnost k AD620 ... gain (zesílení) je 1000x. Pokud zesilovač odečte stejné složky (např. 1,2mV a 1,5mV) dostaneme 0,3mV * 1000 = 300mV ... jakto že dostávám kolem 1 až 3 Volt?
Díky,
Alex
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Alex005 píše:Čím méně zesilovačů tím asi lépe. Napadlo mě, co kdybych využil pouze jednu elektrodu a měřil čistě proti zemi? Nemusel bych tak stavět dvě aktiví elektrody a na výstupu OZ bych měl změť volťíků naměřené kolem elektrody. Pokud ale potřebuji jen zjistit jestli se oko hýbe, mělo by to stačit ne?
Někdy se mě zdá, že spím. Napřed se má chápat teorie, potom řešit praxe. Proti jaké zemi ? Proti Zemi jako takové nebo nějaké lokální "zemi" s tím, že dotyčný si navíc na noc uzemní třeba nohu, protože kapacitní vazba přes postel není nic moc ?
Diferenciální zapojení se používá proto, že člověk je docela dobrá anténa a HLAVNĚ proti Zemi Ti vyrobí dostatek velmi silných rušivých signálů, který úspěšně smáznou ty užitečný. Stačí si sáhnout prstem na vstup nějakého nf zesilovače a poslouchat. Diferenciální měření tyto signály docela úspěšně dokáže potlačit, neboť rušivá složka se navzájem odečte...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
ecg.png- (22.97 KiB) Staženo 114 x
Nebo nenapadá někoho lepší způsob? Rád bych, aby se to vešlo do masky na spaní tak aby to nerušilo osobu co to používá. Zatím víme, že je potřeba dvou aktivních elektrod. Obě povedou do AD620AN ... nevím co s tím výstupem 5 ... na zem? ...
Díky,
Alex
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele: