Tesla Dajana, porovnávací obvod

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bardot13

#46 Příspěvek od bardot13 »

Zkontroluj stav kontaktů na karuselovém přepínači KV voliče a přítlačná pera.Jsou postříbřena a budou zaoxidována.Stačí rozebrat a tvrdou gumou očistit.Potom Kontoxem nakonzervovat a musí to být dobré.To je první krok a pak se uvidí co dál.
Oberleutnant

#47 Příspěvek od Oberleutnant »

zkontroluju stav kontaktů na karuselovém přepínači voliče a kdyby to nepomohlo, mohlo by to být třeba slabou elektronkou PCC88, EF80, EF183 příp. PCL84?
bardot13

#48 Příspěvek od bardot13 »

Ano ,může to být kteroukoliv elektronkou na trase od kanálového voliče po obrazový zesilovač.Předně provést kontrolu jejich napájecich napětí na mřížkách a katodách elektronek OMF a kontrola kondenzátorů kolem těchto elektronek.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od pajosek2 »

Taky přechoďáky na paticích elektronek nejsou mimo mísu.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Oberleutnant

#50 Příspěvek od Oberleutnant »

zajímalo by mě, jaká je přibližná teplota těch elektronek u elektronkových televizorů při provozu.Nevíte to někdo?
Oberleutnant

#51 Příspěvek od Oberleutnant »

mají ty elektronky při provozu teplotu podobnou obyčejné žárovce, třeba 90 °C?
emo53

#52 Příspěvek od emo53 »

Oberleutnant,
tá teplota taká vysoká nie je. Nikdy som to nemeral, ale je to podstatne menej. Môj odhad je, že pri výkonnejších to môže byť okolo 60 stupňov, u menej výkonných tak od 35 do 50 stupňov.
Oberleutnant

#53 Příspěvek od Oberleutnant »

u Dajany jsem měl nesprávně zapojené přívody k patici obrazovky, předemnou je někdo zapojil k jiným kontaktům patice tak, že ty přívody barevně neseděly a zapojení k příslušným kontaktům patice neodpovídalo schématu.Zapojil jsem je tak jak to má být podle schématu a nyní už je obraz mnohem kontrastnější, jde regulovat jas potenciometrem, předtím to nešlo, nereagovalo to na otáčení a obrazovka pořád jasila plným jasem a také i zmizely ty šikmé bílé proužky, které se pohybovaly přes obraz, jak bylo vidět na předchozí fotce s označením Tesla Dajana 2.Přikládám fotky po správném připojení přívodů k patici obrazovky.Na DVB-T přijímači jsem měl nastavený jiný formát obrazu, proto je na foto obraz širší než má být.
Přílohy
Tesla Dajana 5.jpg
(289.36 KiB) Staženo 103 x
Oberleutnant

#54 Příspěvek od Oberleutnant »

druhé foto v provozu
Přílohy
Tesla Dajana 6.jpg
(297.94 KiB) Staženo 101 x
Burajko

#55 Příspěvek od Burajko »

Vertikalnu linearitu ,nemas urcite dobru...
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Oberleutnant

#56 Příspěvek od Oberleutnant »

Opravdu bude závada ve vertikálu, když jsem Dajanu dnes zkoušel, tak po zapnutí byla nižší frekvence vertikálu a obraz nešel zasynchronizovat ve správné pozici, za několik minut po zapnutí začal vertikál fungovat normálně.Podle mě budou vadné některé svitky ve vertikálu, za studena mají zřejmě svod a po zahřátí začnou fungovat normálně
BOBOBO

#57 Příspěvek od BOBOBO »

Naopak to vypadá na vyčerpanou katodu . Nahraď tu triodu trandem a obrázek bude sedět jak (_._) na hrnci .
bardot13

#58 Příspěvek od bardot13 »

Máš vadnou vertikální synchronizaci z důvodu slabé elektronky PCL85.Proto byla podžhavena tím odporem co jsi odstranil .Nahradit novou PCL85 a nebo úpravou s tranzistorem KF 504 -náhrada triody.
Oberleutnant

#59 Příspěvek od Oberleutnant »

pokud je slabá elektronka PCL805, tak se to může projevovat tak, jako mě, že snímková synchronizace začne fungovat až po zahřátí a následně se i zvýší frekvence vertikálu, takže obraz přestane blikat?Za několik minut po zapnutí začne ta elektronka PCL805 pracovat správně i když je slabá?
Burajko

#60 Příspěvek od Burajko »

Pokial si pamatam ,tak ano.
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“